Започват Празниците на светлината и надеждата в Стария град

Палят светлините на елхата на Лапидариума в Стария град

В Стария град на Пловдив започват Празниците на светлината и надеждата. В присъствието на представители на различните общности в града ще бъдат запалени светлините на Коледната елха. 

В Балабановата къща ще има отгласи от Средновековието. От 15 ч. на 1-ви декември Мария Шуманска ще покaзва как се правят рязани свещи – изкуство, повлияно от бароковите форми на XVI  век и „запазена марка” на венецианските майстори. Малко      по-късно, от 16 ч., пак там ще бъде открита изложба с информационни пана и фотоси „Карел IV – владетелят, държавникът и неговата епоха”, посветена на 700 г. от рождението на чешкия и немски крал и Римски император. Посетителите ще се докоснат до всестранно развитата личност на Карел IV, ще видят архитектурните шедьоври от неговото време, ще надникнат в средновековния свят и чрез научно-популярните текстове в една книжка, посветена на бележитата годишнина. Изложбата ще бъде до 9-ти януари 2017 г.

В къща Недкович ще се завърнете към българската традиция с изложбата „Коледен кът” на обредни хлябове и коледни сувенири. Дългогодишният педагог Дорка Четрафилова и клуб „Здраве” ще представят магията на хляба – от месенето до символиката му. Освен това посетителите ще видят традиционни коледни картички и украса. Изложбата ще бъде открита на 3-ти декември и ще продължи до 6-ти януари 2017 г.

На 5-ти декември Малката християнска базилика приютява изложба с мозаечни пана – „Християнското наследство – образи и символи” на Ирена Янчева. Авторката е  вдъхновена от света на мозайките още в нейния роден град Пловдив. По-късно се обучава в Торонто при известните художници на мозайки Акрам и Фадиа Габра. А в настоящата изложба представя своето авторско виждане за много древни символи. Изложбата може да бъде посетена до 10-ти януари 2017 г.

Малката коледна разходка във времето и пространството ще завърши с концерт на словашкия ансамбъл „Челомания” на 8-ми декември от 19 ч. в Балабановата къща. Концертът е организиран от посолството на Република Словакия по повод приключването председателството на Словакия на Съвета на ЕС. Известните челисти Йозеф Луптак, Йозеф Подхорански, Евген Прохац и Ян Славик ще изпълнят адаптации и оригинални композиции, създадени за ансамбъла. Репертоарът им включва произведения от барока до наши дни.

Светлина и надежда 2017

ПРОГРАМА

01.12.16 г. /четвъртък/                  15:00 ч., Балабанова къща, Дълбока зала

Светлината през вековете“ – изработка на коледни свещи с демонстрация на венецианска карвинг  техника.

01.12.16 г. /четвъртък/                  16:00 ч., Балабанова къща, Дълбока зала

Изложба и представяне на книга  „Карел IV – владетелят, държавникът и неговата епоха“. Изложбата може да разгледате до 09.01.17 г. /понеделник/.

01.12.16 г. /четвъртък/                  17:30 ч.,  Лапидариум

 Да запалим заедно светлините на празничната елха в стария град!

Почетният консул на Република Армения, ОИ “Старинен Пловдив”, Сдружение на чехи, словаци и приятели -Пловдив, фондация “Пловдив 2019” и община Пловдив канят всички желаещи на тази хубава традиция. С участието на вокален състав “Контраст” – СУ “Св. св. Кирил и Методий”, вокална група към ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджиян“ и представители на различните общности в града.

03.12.16 г. /събота/                          11:00 ч., Къща Недкович

“Коледен кът“ – изложба на обредни хлябове и коледни сувенири, с участието на клуб „Здраве“ с ръководител Дорка Четрафилова. Изложбата може да разгледате до 06.01.17 г. /петък/.

05.12.16 г. /понеделник/                 17:30 ч., Малка Базилика

“Християнското наследство – образи и символи“ – изложба на мозаечни пана с автор Ирена Янчева под музикалния съпровод на“Хор на пловдивските момчета”, с диригент Милка Толедова. Изложбата може да разгледате до 10.01.17 г. /вторник/.

08.12.16 г. /четвъртък/                 19:00 ч., Балабанова къща

“Челомания“ – концерт по повод приключване на председателството на Словашката република на Съвета на ЕС. Вход свободен!

Вашият коментар