Звезди от САЩ и Швеция пеят Вагнер в Пловдивската опера

Даниел Брена (САЩ) и Елизабет Стрид (Швеция) ще изпълнят в Пловдив подбрани моменти от няколко Вагнерови опери. Двете известни в света на операта имена ще пеят с Пловдивската опера под палката на диригента Иван Ангелов на 28 февруари в ГДК „Борис Христов“. В програмата „Вагнер в една вечер“ са включени изпълнения от оперите „Летящият холандец“ и „Парсифал“, както и „Валкюрия“ и „Зигфрид“ от епопеята „Пръстенът на Нибелунгите“.

Смятаме да работим повече, за да запознаем пловдивската публика с Вагнер. Знаем колко много тук обичат Верди и ще повтаряме още „Набуко“, „Аида“ и други. Но творчеството на Вагнер е страхотно и искаме да го представяме повече на пловдивчани“, заяви Лучано ди Мартино – артистичен директор на операта.

Вагнер беше зачеркнат в България преди години. Аз работих в Пловдив до 80-а и тук той беше свързан единствено с фашизма. Това, че негова музика е използвана в различни пропагандни материали по времето на Хитлер не значи, че творчеството му трябва да се забрави. Вагнер е много важен за музиката, той внася съвсем нов облик в операта – със специфични музикални характери за всеки герой, различни мелодии за състояния – за тревога, радост, любов…“, заяви и Иван Ангелов, диригент на концерта.

По думите му, Елизабет Стрид е една от изгряващите оперни звезди с богата кариера по целия свят – от Финландия, през Германия и САЩ, където е високо оценена от New York Times. През миналата година тя вече беше в Пловдив, където участва в „Полетът на Валкюрите“ по време на Opera Open. Участието ми на откритата сцена на Античния театър е едно от най-приятните преживявания в музикалната ми кариера. Пловдив е чудесен град с приятелски настроени хора, хубава храна и много добро вино“, заяви Стрид.

Даниел Брена вече е пял в големите сцени на Ла Скала, Метрополитен, а и на много други места по света. Той не успя да сподели много впечатления от Пловдив, тъй като е пристигнал тук едва късно вчера (понеделник). Все пак той е успял да вечеря и се съгласи със Стрид, че храната тук е много качествена.

Концертът „Вагнер в една вечер“ е на 28 февруари от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов“. Билети се продават на касата на Концертна зала, пред общината и на eventim.bg.

За автора

Вашият коментар