30-ина софиянци се запознаха с „Пловдив – Европейска столица на културата“

Точно 1 година след официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-а година, екипът на фондация „Пловдив 2019“ проведе информационно събитие през 30-ина души в София. То се проведе в зала в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ вчера (17 май). Присъстващите се запознаха с детайли какво представлява проектът „Европейска столица на културата“, какви са четирите платформи и основните проекти, по които евентуално ще се работи и с каква програма Пловдив спечели титлата.

В изцяло дамски екип, част от фондацията, водени от артистичния директор Светлана Куюмджиева, разказаха за опасностите и предизвикателствата в следващите години. Куюмджиева акцентира върху трудностите при оценката на проекта, тъй като в културата рядко може да се измерва успех в количествени критерии, като брой зрители, посещаемост на събитията и др. Тя представи и детайли от доклада „Палмър“ върху проблематиката „Европейски столици на културата“ с конкретните недостатъци, като например политическата намеса, провалила няколко града в историята на инициативата.

Ренета Георгиева представи четирите платформи, в които се вписват отделните проекти в пловдивската кандидатура. Гина Кафеджиян разказа за успешните инициативи до момента, като развитието квартал Капана, стартиращата дигитална платформа за Тютюневия град и предстоящи смели инициативи, като обживяването на Адата. Ваня Грозданова разказа за други проекти в начална или развиваща се фаза. Тя разказа за емблематичната сграда кино „Космос“ и обживяването му от екипа „Колектив Кино Космос“, който от няколко години самостоятелно менажира постоянната културна програма на сградата.

Станислава Ташева сподели важността събитията да достигат до обществеността, тъй като, по нейни думи най-важно за едно събитие е то да бъде посетено от максимален брой хора. Цветелина Керански завърши сесията с коментар, относно работата с партньори и бизнес, които все още предстоят да се случат.

След края на представянето имаше два въпроса от публиката, като и двата бяха свързани с предстоящата „Отворена покана“, която се очаква още от февруари 2016-а. Без да навлизат в конкретика какво ще представлява поканата – кога ще бъде отворена, какво ще представлява, за какви суми ще се борят артистите и мениджърите, Светлана Куюмджиева отговори единствено, че тя ще бъде отворена за кандидатстване „достатъчно дълго време“ и ще даде важен опит на фондацията за бъдещото създаване на подобни покани.

За автора

Вашият коментар