Анхедония от Димо Райков с премиера под тепетата

Издателска къща „Хермес“ ни кани на премиера на „Анхедония“ от Димо Райков в град Пловдив

Датата е 4 юни (вторник) от 18:00 часа в Книжарница „Хермес“ – Централ, ул. „Княз Александър I“ №43!

След премиерата на „Анхедония“ в София по време на Пролетен базар на книгата 2019 г. Димо Райков ще се срещне с читателите и в Пловдив. Специално за представянето на новия роман писателят идва от Париж, където живее от години със семейството си. Димо Райков беше един от малкото, които заедно с група журналисти успяха да влязат във вътрешността на опожарената катедрала „Нотр Дам“. Той дори успява да вземе обгорено парче от храма, което показа по време на срещите с читатели в София и ще донесе със себе си на премиерата в Пловдив.

По време на събитието писателят ще разкаже повече за посещението си в катедралата след пожара и ще прочете откъс от новата си книга, посветен на храма.

Участие в събитието ще вземе редакторът на „Анхедония“ и управител на Издателска къща „Хермес“ – Стойо Вартоломеев.

За автора

Роден в градчето Малко Търново, намиращо се в Странджа планина, Димо Райков извървява дългия път до френската столица – до Града на Свободата, Светлината и Духа, за да потвърди думите на американския президент Томас Джеферсън: „Всеки човек има две родини – своята и Франция!“                         
Димо Райков е автор на книгите „Писма до мъртвия брат. Пансионът“, „Париж, моят Париж…“, „BG емигрант в Париж“, „55 тайни на Париж“, „Кестени от Париж“, „Реката на смъртта или разказ за генезиса на една омраза“, „Диагноза: Българин в чужбина“, „Париж – радостта от живота…“ и др. Той е носител на редица от най-големите национални награди за белетристика и публицистика. Превеждан е в чужбина. Неговите книги се намират сред 15-те най-известни и големи библиотеки в света, продават се от най-големите световни сайтове като „Амазон“ и др. 

Новия си роман „Анхедония“ Димо Райков определя като най-трудно написаната му книга, но и неговата книга светлина.

За книгата

„Анхедония“ –  един разказ за силата на човешката любов, за правото на всеки човек да се радва на живота.

Смъртта на всеки един наш татко, на моя, на твоя, на нашите татковци, всъщност е поредната малка смърт на България.

Затова не можех да не я напиша тази книга.

Защото тя е за нашата горка съдба, българска.

Защото тя е разказ за ония хора светулки, без които светът би попаднал във вечна тъма.

Те блестят със своята привидна безличност… Те са хора, които не налагат своята собствена светлина нарочно, с някаква користна цел. Те светят тихо, почти незабелязано. Защото те светят с… душата си.
Онова, което посяха в нашите сърца, няма цена.

И в това „посяване“ се крие техният героизъм – тих, но властен, този толкова нужен и днес, и завинаги, героизъм саможертва…

Да, за тях е моят роман.

Прочетете го.

И помълчете.

„Анхедония“ е една тъжна книга за пропуснатите мигове в живота, за емигрантската съдба и късането на връзките между родители и деца, за правото на всяка човешка душа да получи добра дума и утеха.

Вашият коментар