Археологически музей-Пловдив със специална изложба преди Великден

Регионален археологически музей град Пловдив кани всички граждани с интерес към миналото да посетят предстоящата му изложба

„СЕДЕМ  РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА“ е заглавието на мероприятието. То ще се порведе на 26 март 2018. Началният час е 13:30. Мястото разбира се е Регионалният археологически музей – Пловдив.

В навечерието на Великден ще бъде открита изложбата, която представя седем проучени и разказани истории за християнската вяра. Всички те са свързани с движими културни ценности (църковна утвар), постъпили във фонда на музея основно в периода 1915-1926 г.

Защо именно седем!?

Съществува схващане, че 7 е библейско число. Във всяка религия числото 7 олицетворява тайнствена­та „Божия сила" или духовната мощ, която е непреодолима. 

В Християнството седем е символ на сътворението. То е числото на тайнственото, на духовните неща, символ на завършеност и съвършенство. Затова често го наричат „Божие число“, тъй като „Той е Единственият, който е съвършен и завършен“.

Изложбата ще представи и експонати от музейния фонд на Пловдивската Света Митрополия, любезно предоставени с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

Седем разказа и легенди, които ще ви потопят в историите…

  • за Библията и Божия храм, за митарствата и усилията за набиране на средства и строежа на църквата „Св. Йоан Кръстител“ в с. Чехларе (1858 г.);
  • за един обков, работен специално за пловдивския храм „Св. Димитър“;
  • за напрестолния кръст на русенския митрополит Григорий, Червенски и Доростолски митрополит;
  • за един свещенически пояс от Костницата на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, Пловдив;
  • за един потир, с дарствен надпис за църквата „Св. Николай“, с. Паничери;
  • за поклоническото пътуване до Божи гроб и „осветените дарове“, носени от там;
  • за вярата в просънуваното и една история от 1925 г., станала причина за откриване основите на средновековен манастир и изграждането на параклис, посветен на „Св. Георги“, последвано от не една мистична история.

Изложбата е реализирана с любезното участие на Пловдивска Света Митрополия и ще бъде отворена за посещение до 30 юни 2018 г. в изложбена зала на РАМ – Пловдив.

За автора

Вашият коментар