Галерия Възраждане с изложба живопис на Лили Кючукова

Галерия Възраждане представя жба живопис на Лили Кючукова

Галеристката Краси Алексиева: "Лили Кючукова е една от най-деликатно живописващите художнички. Нейният рисувателен свят е посветен изцяло изцяло на женското присъствие. Един женски мир изпълнен с елегантност, деликатност, загадъчност на формите, поетичност в образите, меланхолна красота и финес. Лили рисува женската душа и нейните мечтания и блянове".

Жените на Лили Кючукова

И така, маслената живопис не само е още жива, а в случая с Лили тя има и свой индивидуален и новаторски аспект, завладяваща, без да бъдат пренебрегнати техниките и търсенията от миналите векове. Виждам в изложените платна радост от живота и чувственост. В тях има нещо,което ме кара да мисля за така наречения период на “Лудите години”- “des annees folles ” този на Бунюел, Коко Шанел,на екзалтацията,изтънчеността и грацията на “Lart feminine”, на лиричния и очарователен стил на “Lart Deco”, погълнат още от първите години на втората световна война. Преминавайки от една творба на друга, откриваме нещо от –  Marie Laurencin (темата,духа,опростяването на формите) –от Foujita (тоновете,които са толкова близки, сякаш създават една цялост и все пак позволяващи да бъдат отличени персонажи, материите и заобикалящата ги среда. -от Van Dongen (преливащите цветове и форми) Или, ако се върнем малко във времето от Emil Nolde, нанасящ еднократно и със замах линии с четката, които сами по себе си са достатъчни да фиксират едно лице. – От Hendrik Breitner, що се отнася до неговата образност, предшестваща Климт. Без съмнение Лили Кячукова твори със страст, водена от своя инстинкт, решителност и очарование. Ето защо стойностите и цветовете могат сами по себе си да постигнат обемност, сенки и светлини, плът и тъкани и пространство като оставят отворена вратата за въображаемото.При фовистите (Les Fauves) вече се говори за еротика на тоновете.

На 20.06.2017 г. от 18:00 ч. в галерия Възраждане ще се открие изложба живопис на Лили Кючукова. Изложбата ще продължи до 04.07.2017 г.  

Вашият коментар