Македонски художници представиха „Свързване” в Балабановата къща

Изложба на македонски художници „Свързване” бе открита тази вечер в Дълбоката зала на Балабановата къща. Събитието се организира от ОИ „Старинен Пловдив” и Културно-информационния център на Р. Македония в София по повод Международния ден на музеите – 18 май.

Експозицията е продължение на няколкогодишния проект „Конекция“ на Културно-информационния център на Р. Македония в София, в който участваха творци от художествената и театрална сцена с изложби и интерпретации на стихове и музика, представени в различни български градове.

Деветима автори представят 40 творби в няколко техники за трета поредна година: живопис, графика, скулптура и плакат.Представените имена са от Р. Македония и в настоящия момент учат, работят и живеят в Р. България. Те са: Марияна Иванова от Виница, студент „Плакат и визуална комуникация“ в НХА; Мариян Дзин от Струмица, завършил магистратура – специалност "Плакат"; Иван Стоименов от Скопие, завършил магистратура – специалност "Скулптура"; Слободан Милошески от Скопие, завършил магистратура в Скопие, докторант – специалност “Скулптура” на НХА;  Павел Целкоски от Охрид, завършил магистратура – специалност "Графика"; Горан Тричковски от Делчево, завършил магистратура – специалност "Графика"; Зоран Мише от Охрид, завършил магистратура – специалност "Графика"; Перица Георгиев-Пепси от Скопие, завършил Факултета по изящни изкуства в Скопие и Иво Пецов от Виница, завършил магистратура – специалност "Графика" и докторска степен – специалност "Стенопис".

Официалното откриване на изложбата бе направено от Васко Шутаров- директор на Културно-информационния център на Р. Македония в София и Светлозар Чичиков-заместник-директор на ОИ „Старинен Пловдив”.

„Добре дошли за пореден път с Вашия проект „Конекция”, стартирал от 2015 г. в Балабановата къща”, приветства авторите домакинът. ”Свързването с нашите приятели от Македония продължава и през тази година и това, че имаме удоволствието да ги представим за трети пореден път показва, че този проект е стойностен.Пожелаваме им той да има бъдеще напред в годините както с утвърдени досега имена, така и с нови”, добави още Светлозар Чичиков.

Избрахме датата 18 май не случайно.На нея се отбелязва Международния ден на музеите.Културата и изкуството са най-лесният начин за  свързване и комуникация между хората от по-близки и по-далечни места по света, но пък са най-трайни”, каза директорът на Културно-информационния център на Р. Македония в София Васко Шутаров.”Пловдив ни е любим град, гостоприемен, с много топла и непосредствена енергия, тук се чувстваме като у дома си, но и като в един истински център на културата”, коментира той.

Любителите на различните техники могат да разгледат изложбата дo 30 май 2017 г.

За автора

Вашият коментар