Нощ втора – Клубове, книжарници и още много

Програмата за 25 септември – вторият ден от Нощта на музеите и галериите в Пловдив, е наречена "Култ. и клуб". Тя обхваща общо 24 културни института, книжарници, неформални арт пространства и клубове, подчертавайки тяхното активно участие в културния живот на Пловдив.

Акценти в програмата за днес:

В пограмата на Нощта се включват няколко НЕЗАВИСИМИ АРТ ПРОСТРАНСТВА. Тютюневият склад на ул. "Иван Вазов", ще се превърне в най-голямата територия за изкуство по време на събитието – на 1000 кв.м площ. От 23 до 26 септември там ще работи Living museum – проект на Васил Тучков и Feelme Crew, който ще пренесе публиката в атмосферата на различни градове със своята жива експозиция на време и пространство. В склада ще има два пърформанса: "(Х)амстердам: история за котки, хамстери, летящи къщи и колела" – живи статуи, музика и фотоизложба на Васил Тучков и Beatbox на Еймерик Ено (Франция), придружен от инсталация и анимация на Мариана Т. (Rietveld Academy, Амстердам) и др.

Там в 1.00 след полунощ на 25 септември започва Официалното афтър парти на Нощта на музеите и галериите. "Студио 9" е независимо артистично пространство, където на 25 септември пловдивската художничка Наташа Кюпова ще представи интерактивна инсталация, рисунки, живопис и колажи в два сегмента: "Рицари и шампиони" и "Стая за мислене".

Институциите ще бъдат активни и във втория ден на Нощта. От Регионална дирекция "Архиви" – Пловдив са подготвили специална изложба и прожекция на филм за Димитър Кавра – първият професионален фотограф в България. Той е работил в Пловдив от 1860 до 1897 година и е автор на първата фотопанорама на града (1871), след което става придворен фотограф на гръцкия крал в Атина. В Културния център на Радио Пловдив ще бъде представена инсталацията на Румен Рачков "Полет с китайски вентилатор" – осмисляне на случващото се в България през последните години от артистична гледна точка със заключението, че докато си мислим, че летим, всъщност ни върти един китайски вентилатор. Малко по-късно там ще видим и пърформанс за класическа китара и видеоинсталация на Петко Танчев и Петър Петков. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив ще можете да слушате концерт и да разгледате изложба на студенти.

Някои от най-интересните събития ще бъдат в КЛУБОВЕТЕ. В artnewscafe визуалният артист Voin de Voin ще се представи за първи път самостоятелно на българска сцена със своя проект "Приключенията на господин Руж в дивия див изток". Авторът е роден в София, учи филмово и театрално изкуство в Амстердам и Париж, живее в Берлин и има множество международни участия. Работи в областта на съвременното изкуство, а пловдивският му проект включва изложба и пърформанс. Клуб Basquiat – Wine & Art ще се превърне в сцена за танцовия спектакъл "Домът на Бернарда Алба" по едноименната пиеса на Ф. Г. Лорка в изпълнение на ученици от танцово студио "Фрида" по хореография на Ана Саласар.

Спектакълът ще бъде последван от "ХлRб и Зрелища" – пърформанс поезия и музика с ЯRсен и Шаманчето на фона на еуфористично рисуване на живо от То4ка и импровизации с цигулка и роял от Бо. В Нощта ще се включат и клубовете "Мария Луиза" – с проекта David Bowie, представен от художници, с видео арт и музика, "Петното на Роршарх" – с манифеста "Възхвала на инфантилното изкуство" и "Найлона", където ще видите изложба живопис и пластика.

По време на нощта ще бъдат отворени три нови ПРОСТРАНСТВА ЗА ИЗКУСТВО – галерия Underpark и ателиетата S-Hombre и Тодоро-Ненов, където ще видите изложби и инсталации. В Underpark ще бъде представен кураторският проект "Ориго" на Кольо Карамфилов, с участието на Петър Кондев (светлинна инсталация) и Павел Църов (изложба смесена техника). Авторите са вдъхновени от латинското значение на думата Ориго – "произход, начало, зараждане".

За първи път в програмата на Нощта се включва и Музеят на авиацията в авиобаза Крумово. Ще бъде отворена постоянната експозиция, представяща историята на българската военна авиация. Сред експонатите са военни знаци и отличия, авиационно въоръжение и униформи от различни периоди, изложба "Космонавтика", 65 летателни апарата (самолети и вертолети) и др.

Детската програма обхваща целия ден, с начало 11.00 и край 23.00 ч. Книжарница Хермес е организирала "Детски празник с приказни герои" с участието на актьори от Куклен театър Пловдив и аниматори. В Ателие S-Hombre децата ще могат да рисуват по сводобна тема, а в пловдивския Държавен куклен театър – да правят кукли. В детския отдел на Народна библиотека "Иван Вазов" ще работи Ателие "Съкровища". Творческата работилница ще учи децата да рисуват миникартини с черен писец (в техниката "Zentangle") и с въглен под въздействието на звуци от природата. Книжарница "Хеликон" ще забавлява най-малките с Пижама-парти, което ще бъде последвано от Пижамено шествие, четене на книжки с художничката Капка Кънева и бой с възглавници.

Възрастните също ще могат да участват в няколко ТВОРЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ – да създават фотограми (фотографски изображения, получени без фотоапарат) в галерия Лаутлиев и "малки неща" от еко материали, като част от акцията "Добри ръце за земята" в Балабановата къща. И двете събития са свързани с проекта "Ученето Удоволствие" за популяризиране на разнообразието от възможности, ползите и радостта от ученето за хората от всички възрасти в България.

 

За автора

Вашият коментар