Космическа колонизация – неосъществената мечта

knijka-hartiq-website2

Посвещава се на всеки, който някога е отправял любопитен поглед към небето…

Космонавтиката има способността да пленява всяко човешко въображение. Има ли човек, който да не се е вълнувал от мисълта за полети до далечни планети, който да не е потръпвал от възможността някой ден да срещнем братя по разум?

И все пак развитието на космическата техника не стана според масовите очаквания, което доведе до спад в интереса към космическите полети. Защо не настъпи масовизация на космонавтиката и защо космическите пътешествия продължават да са достъпни за малцина избрани? Защо най-великото постижение на пилотираната космонавтика (стъпването на Луната) остава без свой аналог в днешни дни? Къде са обещаните лунни бази и градове на Марс? Кой допусна всичко това да се случи ?

Тези и подобни въпроси продължават да бъдат задавани, но отговорите, които хората получават, са повече от незадоволителни. Обичайното обяснение, което се дава, е че първоначалното бурно развитие на космонавтиката е плод само и единствено на политическото съревнование между САЩ и СССР по време на студената война. За мнозина такова обяснение е незадоволително и съвременната апатия, както и изоставането в технологично отношение си остава мистерия за хората. Те предпочитат да вярват на алтернативните теории, че човек никога не е бил на Луната, или обратното, че има свръхсекретни проекти и укриване на тайни полети до Луната и Марс.

Точно това е и главната причина да напиша това четиво – лишено от математическите формули и сложната терминология, която присъства в Западната космическа критика. В същото време аз се надявам да е достатъчно изчерпателно, за да може всеки, прочел книгата, да си отговори на въпросите. През изминалите няколко години аз съм се опитвал да достигна хората – чрез радио, телевизия и електронни медии, но посланието ми продължава да се губи. И когато участвам в различни дебати, продължава да цари непримирение към настоящия застой в пилотираната космонавтика и неразбиране за неговата реалност.

Надявам се да не завършите прочита с песимизъм, а напротив – да обърнете внимание на повдигнатите проблеми и да работите за тяхното разрешаване. Защото, въпреки всичко, Земята няма да съществува вечно и от усвояването на космическото пространство зависи оцеляването на човешката цивилизация.

Може да свалите книгата в електронен вариант от тук

Светослав Александров

http://www.cosmos.1.bg/