Нощ първа – 24.09, петък

За шести пореден път в Пловдив ще се проведе вече традиционната Нощ на музеите и галериите. Поради големия интерес и наситения афиш, тази година програмата е организирана в две вечери – 24 и 25 септември (петък и събота), а събитията започват в 19:00 ч. и приключват в 1:00 след полунощ.

Plovdiv24 ви представя акцентите в програмата за днес петък /24.09/:

За почитателите на изкуството са организирани повече от 30 специално подготвени събития за всички вкусове и възрасти – изложби, концерти, пърформанси и демонстрации на български и чуждестранни артисти, представени в 7 музея и 18 общински и частни галерии.

В Регионален етнографски музей – Пловдив се открива изложбата „Магия за любов“ с костюми за обредни и магични ритуали от отминали епохи. Регионален исторически музей – Пловдив е организирал Вечер на Тайланд с изложба на предмети и демонстрация на ритуали от тайландската култура, а най-решителните сред публиката ще бъдат гримирани в традиционен тайландски стил. В Центъра за съвременна история ще се състои Вечер на Япония – с демонстрации на оригами, калиграфия, икебана, кимона. Успоредно с японската програма, там ще бъде показана и фотоизложбата „Послание от вечността“, посветена на историята и съвремието на Пловдив. Регионалният исторически музей ще представи изложбата „Равнис по капитаните!“: Източнорумелийската милиция и българското Съединение“ с оригинални експонати на военни дейци, снимки и документи.

„МУСИЗ – Музей за съвременно изкуство“ е артистичен проект на Иван Мудов, създаден специално за Нощта на музеите и галериите по покана на Фондация Отворени Изкуства. В Зала „Съединение на България“ на Регионалния исторически музей художникът ще покаже документи, свързани с узаконяването на дейността на първия в България частен музей за съвременно изкуство. Повече информация очаквайте в отделен анонс, посветен на проекта.

В Галерия Сариев модната дизайнерка и художничка Мариела Гемишева ще представи пърформанса „Peep Show“, част от изложбата „Любимият ми будоар“, а в Галерия „Дяков“ Кольо Карамфилов ще подреди рисунки върху салфетки.
По време на Нощта ще бъдат отворени и някои от залите на Националните есенни изложби – Пловдив, чиято тема за 2010 г. е „Тялото“ (куратори Краси и Сим Алексиеви). Ще можете да видите живопис, графика и рисунки на Емил Попов, Десислава Минчева, Владимир Генадиев, Крикор и Мъгърдич Касапян, Димитър Войнов-син, Слав Бакалов, Генчо Денчев и др. В залата за временни експозиции на Градска художествена галерия ще бъдат подредени рисунки на известни български художници (Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов и др.) от частната сбирка на колекционера Харалампи Ванев, както и документи, свързани с артистичната им дейност.

Няколко пловдивски галерии организират артистични демонстрации на живо. В Галерия „Възраждане“ майсторството си ще покажат Силвия Павлова (живопис и ръчно рисувани копринени шалове), Матей Матеев (живопис) и доц. Владимир Генадиев (графика). В „Червеното пони“ Иван Яхнаджиев ще направи демонстрация на бодиарт с музикален съпровод на флейта на Анна-Мария Крайчева, а в „Жорж Папазов“ Мария и Валери Върбанови ще демонстрират специфична живописна техника с четка и аерограф. Публиката ще види и пърформанса на двамата художници „Бодиарт фотосесия“ – прожекция на картини и фотографии върху телата на танцьори от Мюзикхолен театър – Пловдив.

Специално за децата Регионален етнографски музей – Пловдив и National Geographic България организират творческа работилница с разходка из музея и рисуване по избрана тема с осигурени от домакините материали. В Галерия „Тракарт“ ще могат да се видят последователно „Trakart Dance“ – модерен балет, „Абра Кадабра“ – магии от илюзиониста Марио, „Светлина в моя дом“ – светлинен дизайн от ателие „СевКолорит“ и музикална програма на Детски струнен оркестър.

Сред музикалните събития на 24 септември са Премиерен концерт на части от „Меса за мира“ от Карл Дженкинс в изпълнение на хор Евмолпея в Частна галерия и музей „Филипополис“; представяне на албума „Източноправославни песнопения“ от същия хор в ГХГ – Иконна галерия; Мултиинструментален пърформанс на Николай Иванов ОМ в галерия „Резонанс“ и Джаз на живо от Мирослав Турийски в Галерия „Ромфея“.

Интересни изложби и съпътстващи събития ще има и в галериите Автограф, Аспект, Бяла зона и Bovjel.

Инфо: Plovdiv24.bg
mediacafe.bg