Освободеният от гравитацията Кольо Карамфилов украси Градската галерия (СНИМКИ)

Кольо Карамфилов е наречен „освободен от земното притегляне“ още през 1996-а година от един от най-големите и по-консервативни български изкуствоведи Ружа Маринска. В следващите повече от 15 години творчество, Кольо К. продължава с изкуство, което не се вписва в рамки, течения и стилове. Показателят, светлинката оптимизъм, че изкуството ни е живо – такова изкуство на световно ниво, което обаче е изпълнени с балканския нрав и емоции.

Статията на Ружа Маринска, заедно с текстове от други престижни автори – Светлин Русев, Свилен Стефанов и Румен Жеков са част от изданието на галерия L’Union и Жанет-45 за Кольо Карамфилов. В албума има безброй репродукции на картини и снимки на скулптури, които са само малка част от разнообразното творчество на пловдивския художник.

L’Union и частни колекционери представиха картини от Кольо Карамфилов в Градската художествена галерия около 1 година след смрътта на художника. Изложбата се откри миналия петък, 19 декември.

Картините, подредени в изложбеното пространство на Главната улица, са задължителни за всеки, който смята, че изкуството е загинало заради комерсиализъм или мода. В Градската галерия всеки може да види едно изкуство, което не умира от един автор, който не умира. Единствено окончателно се освободи от досадното земно притегляне.

За автора

Вашият коментар