Бъдни вечер: традициите

Съществува голямо разнообразие от традиции и обичаи по време на коледните празници.  Ще ви припомним някои от тях без д анавлизаме в подробности.

Задължително следва на масата да присъства домашно приготвена  пита с пара, която по традиция се разчупва от най-стария член на семейството. На когото се падне парчето с парата, той ще бъде късметлия през предстоящата година.  Други български традиционни ястия за трапезата за Бъдни Вечер са сарми,боб, пълнени чушки,  орехи, туршии, жито, ошав, тиквеник, мед, ядки, чесън, вино. 

Преди да се седне на масата вечерята трябва да бъде кадена (с тамян). Традицията казва всички да седнат на трапезата едновременно, за да узреят едновременно житата. Когато става някой от трапезата, той трябва  да става и ходи леко  наведен, за да полягат в една посока житата.  Като цяло всички действия и ритуали, които българина  спазва (или поне преди години е спазвал) на този празник, са свързани с идеята да бъде осигурен хлябът на семейството.

Всичко, което се слага на трапезата за Бъдни вечер, като цяло е свързано с това, което ражда земята. Всеки член на семейството трябва да опита от всички ястия, които са на масата, за да му върви през цялата година. Всички си вземат по 1 орех и по него гадаят за бъдещето. Ако орехът, който ти се падне- цяла година ще бъдеш здрав..

Трапезата не се вдига през цялата нощ. Всички чакат да настъпи полунощ и да дойдат коледарите (вероятността това да се случи днес  е почти нулева).

Ясно е, че повечето неща няма как да се спазват. Но нека задържим усещането за приемственост, да се опитаме да запазим магията на празниците с поне част от типичните ритуали, макар и леко адаптирани в съвремеността.

За автора

Вашият коментар