Представят над 60 автора на Месец на фотографията в София

За пета поредна година в София се провежда Месец на фотографията. Традиционно откриването се случва в галерия Индустриална. Тази година месецът на фотографията е още по мащабно мероприятие, което ще представи над 60 различни автора в рамките на месеца.

На откриването бяха връчени и наградите на участниците в конкурса на НСФА "ЯНКА КЮРКЧИЕВА". Като почетната статуетка за цялостен принос във фотографското изкуство в България взе Динамир Предов. С откриването на месеца се откриха и изложбите

– Фотоакадемика

– "Моят свят" – изложба на ученици от 14 до 18 год., членове на студио “Арт Фотография“ и ученици от специализираната паралелка „графичен дизайн“ при ОМГ „Академик Кирил Попов“ – Пловдив – ръководител Антония Маринова

– Световна купа на FIAP 2014 "Приятелство и солидарност" – българска селекция

Изложбите от Месеца на фотографията ще продължат до средата на юли. Освен в София, събития има в още редица други градове, сред които Севлиево, Кюстендил, Павликени, Пазарджик, Смолян, Гоце Делчев. В Пловдив до 17 юни ще продължи изложбата Изложба на селекция от международния салон под егидата на FIAP, организиран от Рефлекси ООД, част от Международен фото салон Пловдив 2014.

Една от интересните изложби в София е на Стефан Стефанов, студент в НАТФИЗ. Той представя „Тайният свят на библиотеката“ . Снимките ще бъдат подредени в Столична библиотека, а откриването е на 12 юни от 18 часа. В изложбата ще бъдат включени 20 черно-бели фотографии, като всички от тях са заснети на филм и проявени ръчно. Филма на който Стефан Стефанов е снимал е ILFORD HP5+.

„Преходът или разказът, който ще се опитам да направя в изложбата цели да покаже скритите малки кътчета на едно място, което, като че ли, лека полека започва да се забравя. Затова и се казва „Тайният свят на библиотеката“. Преминавайки през първите снимки засягам процеса на търсене в който, почти всеки неимоверно попада влизайки в библиотеката. След това преминавам през различните лабиринити, които се крият зад видимото за нас (хранилища/складове за книги и т.н.), достигайки до някой имагинерни състояния или малки случки между книгите“, разказа за изложбата си Стефан.

Пълната програма с местата и изложбите може да видите от този линк.

снимки в галерията: Стефан Стефанов

Вашият коментар