Стъклени скулптури на най-смъртоносните вируси

Люк Джерам (Luke Jerram) е създател на нетипичен художествен проект, развълнувал и вдъхновил милиони хора по целия свят. Проектът му е свързан със създаването на скулптури и инсталации от стъкло, изобразяващи молекулния облик на всяка човешка болест. Произведенията му са създадени като алтернативно представяне на вирусите, тъй като те са безцветни и невидими с просто око. Напрежението, което Люк иска да покаже е, че едновременно с опасността си за хората, вирусите всъщност извайват прекрасни форми.

Скулптурните експонати обикалят музеи и галерии по целия свят, включително Метрополитън в Ню Йорк, Музеят за стъкло в Шанхай и Националната галерия в Лондон. Някои от произведенията му вече са откупени и принадлежат на частни колекционери.

„Стъклени вируси” на Люк Джерам демонстрират изкуствено оцветяване в научно микробиологичната област, оказвайки влияние върху нашите разбирания за вируси. Авторът налага контрастите от цветове, които връхлитат върху емоционалното ни възприятие, задавайки ни въпроса: „как ви действат?”

Снимки на скулптурите на Джерам сега се използват дори за учебници по биология, като те се превръщат в полезни представители в научната област на Вирусологията. В момента предстоят поредица от изложби на произведенията му в Испания, Америка и Великобритания.

Ебола

Едра Шарка

H5N1 – птичи грип

Бактерия – T4 Bacteriophage

Свински грип

Гиардиаза

Вирусът на HIV

За автора

Вашият коментар