Шеф готвач и барман създават вкусна колаборация „Нож и Шейкър“ под тепетата

Петко Шаранков и Михаил Узунов стартират поредица събития, в които комбинират храна и коктейли

"В храната и коктейлите комбинираме сходни подправки, за да допълним вкуса", споделят двамата професионалисти

„Нож и Шейкър“ е колаборация между двама приятели – готвач и барман. Те ще се опитат да внесат една добре позната концепция по света, но чужда за родните ширини. Целта на „Нож и Шейкър“ е да сервира вкусна храна в комбинация с напитка, която да допълни вкуса на храната, за да покаже, че яденето не е просто физическа потребност, а цялостно изживяване. Но кой се крие зад това име?

Основатели на колаборацията са Михаил Узунов и Петко Шаранков. Михаил вече е добре познат барман миксолог не само в Пловдив, но и в страната с авторските си коктейли и доброто представяне на национални и международни състезания. Петко прекара последните 8 години от кариерата си в Лондон, където успя да се утвърди като име в кулинарните среди и спомогна за разработването на една от най-успешните вериги ресторанти за бургери в английската столица.

Те приготвят вкусна и непретенциозна храна, изкушаващи коктейли и комбинират вкусовете по начин, приятен за вашето небце. В приготвянето на храни и напитки, „НОЖ и ШЕЙКЪР“ използват само продукти, които лично са дегустирали, преди да ги представят в менюто пред вас. Тяхната цел е да споделят своята страст с други хора. За тях вкусната храна и напитките с балансиран вкус не са просто работа, а начин на живот.

„Преди всичко, правим това, защото ние самите имаме добър апетит, обичаме да похапваме, да пием качествени напитки и да доставяме удоволствие на небцето и носа си. Идеята се роди още преди около 2, но явно е било необходимо време да узрее, за да я реализираме. Решихме го спонтанно, след поредната приятелска сбирка, на която коментирахем храната и напитките, които сме опитали по време на пътуванията на всеки от нас“, това разказват създателите на „Нож и Шейкър“, които официално обявиха и първото си събитие „Питки и Напитки“. Техните амбиции са събитието да постави началото на поредица от кулинарни и миксологични изживявания в Пловдив.

Повече за организаторите:

Михаил Узунов е барман и за кратко време името му се наложи като един от най-добрите миксолози не само в Пловдив, но и в страната. Работил е в различни заведения под тепетата, но и динамичното темпо в баровете на морския бряг също не му е чуждо. Страстта му към миксологията се поражда година след началото на барманската му кариера и бързо се превръща в негова цел. Мишо обича да експериментира с вкусовете, да комбинира познати и екзотични съставки, за да превърне една класическа напитка в изцяло ново приживяване.

Неговите коктейли бързо станаха любими на местната публика, като неоспорим фаворит е „Балканско муле“, а каква е тайната – питайте бармана. Участвал е в не едно и две бармански състезания . През 2016-та година достойно представи страната ни и се нареди в челните позиции на финала на състезанието Skinos, което се проведе в Атина и се класира на 4-то място на Monkey Shoulder Ultimate Bartender Championship 2017. За него е важно напитката да има балансиран вкус и привлекателен аромат, а добрата презентация е задължителна.

В момента работи като главен барман в Клуб Фарго Пловдив, където налагат коктейлната култура в града.

Петко Шаранков е шеф-готвач с изключително богата история зад себе си. Неговата кариера в кухнята започва в София, но само няколко месеца по-късно се озовава в Westminster Kingsway-College, което е един от първите и най-престижните кулинарни колежи в Англия. Професионалната му реализация в Кралството е изключително богата, но той скромничи по темата.

Работил е в ресторант с Мишлен звезда, но според шеф Шаранков, веригата ресторанти Honest Burgers е едно от най-добрите му постижения. Бързо доказва професионалните си и лични качества и израства още преди реализирането на самата верига. Има няколкомесечно прекъсва, след което „буквално бях издирен от моя бивш началник в Honest Burgers и бях назначен на работа като Openings & Senior Support Chef на Honest Burgers LTD, където отворих 12 ресторанта, активно участвах в изграждането на кухненската им инфрастуктура, наемах и тренирах хора и като цяло решавах проблеми“, споделя шеф Шаранков. Разбира се, за подобна позиция, се изискват не само отлични умения в кухнята, но и лидерство.

В момента има свой консултантски бизнес в Обединеното кралство, но не спира да се завръща в родния Пловдив и да радва хората с вкусна храна. 

Повече за Михаил Узунов и Мастър класа, който се проведе през 2016-та година в Грамофон вижте ТУК 

За автора

Вашият коментар