Танц на пилон, хоро и летяща йога в програмата на MOVE Week в Пловдив

Европейската седмица на движението в България MOVE Week обяви официално своята програма днес. В седмицата на доброволен принцип са включени 34 български града, над 250 събития и 108 организатори. В момента регистрациите продължават и посочените цифри се увеличават. Очакванията на основната организаторка Ласка Ненова, която тази година е координатор на цяла Европа, е да имаме над 400 събития и 70 000 участника. 

Европейската картина е 1 милион участника в 750 града и 25 000 доброволци, включени в 2 000 събития и 200 Flash Mob-а, това заявиха организаторите на специална пресконференция в Община Пловдив водена от новия зам.-кмет по "Младежта и спорта" и легенда на Ботев Пловдив – Петър Зехтински (Зико). На нея присъстваха още Стоян Стоянов – инициатор и основен двигател на 14 площадки за уличен фитнес, както и Катерина – майка на три деца, която не престана да практикува йога.

MOVE Week 2014 ще се проведе едновременно в България и още 32 държави, в периода от 29 септември до 05 октомври.

По време на седмицата на движението се предвиждат демонстрации и изпълнения на различни физически активности като йога, паневритмия, slack line (ходене на въже на ниска височина), уроци по паркур, Port de Bras – (модерната комбинация на танц, балет и движения), Капоейра, Pole Dance (танц на пилон), работни ателиета, зелен фитнес, масови зумба демонстрации, плувен маратон, City Run, функционални тренировки, планинско колоездене, гимнастика, кросове, турнири по футбол, велопоходи.

Философията на кампанията е да накара хората да се движат – независимо от тяхната възраст, образование и физическо състояние. Амбицията на движението е до 2020-та година да бъде променено поведението на сто милиона европейци и те да бъдат въвлечени в различни физически активности.

Доказано е, че най-малкото ежедневно физическо усилие може да предотврати болести като инсулт, инфаркт, Алцхаймер, диабет, високо кръвно налягане, рак. Ходенето пеш, изкачването на стълби, дори леките прикляквания и раздвижвания на ръцете, разхождането на детето или кучето – това са лесни за изпълнения движения, които са полезни за обездвиженото ни от работа и стрес тяло. Физическите упражнения са особено важни и за нашите деца, които са обездвижени и имат гръбначни изкривявания от изключително тежките училищни раници.

Тази година MOVEWeek влиза и по-активно в училищата, част от които организират отделни събития за своите ученици.

Инициативата MOVE Week се провежда за трети път в България. През миналата година в движението в България се включиха 35 000 души, в 435 събития, в 26 града.

Тази година седмицата на движението MOVE Week има официалната подкрепа на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на Общините в България, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България, Национална спортна академия.

Координатор на MOVE Week за цяла Европа е българката Ласка Ненова, която координира и дейностите в България от името на „BG Бъди активен” заедно с партньорите Асоциация за развитие на българския спорт, Варненски младежки фестивал и други организации в страната.

В Пловдив събитията са основно на Главната улица – до Градската художествена галерия, Гребна база, „Конюшните на Царя”, парк Лаута.

Всички събития представляват отворени безплатни тренировки и уроци – всеки може да участва и играе. Призоваваме хората да бъдат в спортни дрехи и маратонки.

ПРОГРАМА

Турнир по плажен волейбол – събота и неделя

Pole Dance – модерните напоследък по света танци на пилон

Капоейра – бразилско изкуство, комбинация между танц и бойно изкуство

Tap Out – кардио тренировка, организирана от Wow Sport и водена от Иван Милчев – Мистър Менхънт 2013.  Игрище №5 на Гребната база

Паневритмия, летяща йога, йога за деца, акро йога

Port de Bras – модерната комбинация на танц, балет и движения.

В понеделник ще се проведе открит урок по Salsa, а в петък – по Зумба

5 километра бягане, което се прави всяка седмица на Гребната база и е популяно в градове като София, Варна, Пловдив

Детски спортни игри на Лаута

Еднодневен поход в близките Родопи, с професионален водач

Тази година „Крива спица” ще организира велопоход в планината, велообучения

Slack line – ходене на въже на ниска височина със Серафим Захариев – най-добрият в това движение в България

Ученическо състезание „Луд умора няма” – организира се от ученици и включва план със задачи и 15 спирки в целия град

Ще предоставим на всички фенове на бягането уроци по бягане с един от най-добрите треньори на Пловдив – Груди Грудев, на 71 години, тренирал и създал редица български бегачи

Стрелба с лък

През октомври се предвиждат и още две грандиозни събития:

NowWeDance – най-дългото хоро“

10 октомври, от 17:30, на Главната улица – от Пощата до Джумаята

„Plovdiv City Run 2014”  – градски крос, който се организира за втори път, като през 2013 участниците бяха около 300, а за тази година сме предвидили повече от 500 участници

11 октомври, 10:00

Още за MoveWeek може да прочетете ТУК.

Програмата за всички мероприятия на територията можете да откриете тук: http://bulgaria.moveweek.eu/

Mediacafe.bg е основен медиен партньор на MoveWeek

Вашият коментар