Тридневен есенен панаир на занаятите стартира в Пловдив днес

От  24ти до 27ми септември в Стария град на Пловдив ще се проведе Есенен панаир на занаятите. Участие в панаира ще вземат около 50 български майстори, ще бъдат представени  и демонстрирани над 20 занаята: дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство, ножарство, стъклодухане, стъклопис, свещарство, сладкарство, изработване на худ.керамика, изработване на накити, изработване на национални кукли, изработване на кукли от текстил, шапкарство, килимарство, изработване на художествени тъкани.

Регионална Занаятчийска Камара – Пловдив се стреми всяка година да поднася на жителите и гостите на Пловдив нови и интересни прояви. В тази връзка паралелно с Есенния панаир на занаятите се организира Пленер по плъсти който ще се проведе в пространството на „Лапидариум” в Стария град / ако времето е лошо в Данчова къща/.

Плъстените изделия са били познати по цял свят от дълбока древност. Има предположения, че този вид текстил е най-старият, изработван от човечеството. Запазени са дрехи, шапки и килими на 2500-2600 години. Идеята на организаторите е пленера да се превърне в своеобразен празник на майсторството и умението на днешните плъстари.

Пленерът ще стартира на 24-ти с представяне на участниците в надпреварата, след което ще бъде обявен регламентът на състезанието, което ще премине през два етапа. В първия всеки майстор по жребий ще работи изделие зададено от Регионален Етнографски музей – Пловдив /изработване на килимче/. Във втория майсторите ще изработят изделие по своя идея. Изработените в първия етап от надпреварата плъстени изделия ще бъдат дарени на Регионален Етнографски музей – Пловдив.

На 24 и 25 /четвъртък и петък/ от 13 до 17 часа в Бакалова къща ще се проведе безплатен семинар и майсторски клас по плъсти с теоретична и практическа част, воден от майстор Мариета Недкова. За най-малките ще има  работилнички, в които ще могат да изработят изделие чрез  плъстене.

След приключване на Пленера по плъсти изделията от надпреварата ще бъдат изложени в Галерия „ЗАНАЯТИ”.

СНИМКИ от Пролетния панаир на занаятите може да видите ТУК

ВИДЕО и СНИМКИ от нестинарското огнено шоу от 2014-та година може да видите ТУК.

СНИМКИ от фестивала в Жеравна на Мая Къркаличева може да видите ТУК.

Водеща снимка: Любомир Аргиров

Вашият коментар