Реката навлезе в Пловдив чрез Architecture week (СНИМКИ)

Повечето от намесите на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 вече са видими край река Марица.

Някои от тях са завършени, а други са в процес на изграждане, като по този начин се цели приобщаване и увличане на максимален брой жители на Пловдив към архитектурната седмица. Намесите, девет на брой, изследват връзката град – река и потенциала за успешно развитие на взаимоотношенията им.

Важен акцент в програмата са намесите в градска среда, които целят да оставят положителна и видима следа в публичното пространство. Ядрото в квартал Капана, което архитектурният фестивал реализира през 2014 се превърна в успешен пример за промяна статута на пространство в града и трайната му интеграция в социалния и културен живот на Пловдив“ – разказва Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK, за серията от намеси, включени в тазгодишната програма на фестивала.

Намесите в рамките на фестивала през 2015 година включват изграждането на „Пергола“ на брега на Марица, чийто дизайн е направен така, че да привлича вниманието на посетителите върху реката.  Сред намесите е „ Градско градинарство“ – инициатива, имаща за цел да експериментира, как зелените площи в града могат да служат не само за отдих.     

„Архитектура за животни“ е няколкодневна работилница, в която Клеменс Баудер – австрийски архитект и интердисциплинарен артист, заедно с жителите на Пловдив, създава подвижни подслони за различни животни, обитаващи околностите и водите на река Марица. Материалите, които се използват са подръчни, най-вече рециклируеми. Работилницата цели да направи по-уютен дома на многото животни, заселяващи района на реката.

Намесата “Водовъртеж“ идея на полското архитектурно бюро „Централа,“ е „детска площадка“ за възрастни – стоманена и въжена структура, която кани минувачите да се спуснат до коритото на реката и предлага алтернативен начин за достъп до коритото. Основният акцент в тази намеса е забавлението.

Специално за целите на инсталацията „Приобщени сенки“, канадският артистичен колектив mere phantoms превърна стара бензиностанция на северния бряг на река Марица в пространство за своите работилници, в които се създаваха хартиени макети на емблематични сгради в Пловдив. Няколко вечери подред жителите на града на тепетата имат възможност да се включат в уникално шоу, комбинация от движещи се картини и музика, и сами да създават истории чрез сенки и светлина.

Работилницата „Отворено училище“ събра български студенти по архитектура и дизайн със студенти по дизайн от Холандия, които съвместно с жителите на Столипиново, проучват потенциални места и форми за намеса около Марица.        

През лятото и по време на ONE ARCHITECTURE WEEK жителите и гости на Пловдив имат възможност да се възползват от Плажът на Марица – временна конструкция, изградена върху сухите пясъчни наноси в коритото на реката, чиято цел бе да демонстрира един от възможните начини за използване на Марица. По време на архитектурната седмица Плажът на Марица се използва за различни активности и събития.

„Дневната на града, край реката“, така проектантите от американското бюро КУТОНОТУК, създатели на Сцената на Марица, определят своя проект. Основна цел на Сцената е да бъде – открито, но уютно пространство, на което се провеждат дебати, дискусии, филмови прожекции, концерти и други.

Колектив Кино Космос представи инсталацията „Реката в града“, изградена от филмови ленти, OSB плоскости, дървени летви, гипс и фибран. Намесата цели да провокира интерес към “забравената” река и да се опита да интегрира образа й във всекидневието на съвременен Пловдив.

В рамките на програмата на архитектурната седмица можете да видите и изложбите:

  • Приобщена река – Тютюнев склад, ул. Екзарх Йосиф 13
  • Полска архитектура – ЕДНО, ул. Христо Дюкмеджиев 10
  • Адата – Галеря Ластици, ул. Христо Дюкмеджиев 6
  • Плажът в Мадрид – Градски художествена галерия, ул.Княз Александър 15
  • Атлас на градовете в Ирландия – Градска галерия, ул. Княз Александър 15
  • До Европа и назад – Кино Космос, ул. Гладстон 48
  • Улична изложба – ул. Райко Даскалов 23
  • Тракия преди и сега- Район Тракия, бул. Освобождение 63 /18.09 – 27.09/ 10:00 до 18:00

За автора

Вашият коментар