Уволнението на Девлетян е второ наказание за установени едни и същи проблеми

Проверки в отдел „Култура“ са установили  едни и същи проблеми два пъти – и двата пъти на ръководителя на отдела Йохан Девлетян са наложени наказания, като първият път е било „забележка“, а вторият път – „дисциплинарно уволнение“. Това коментира зам.-кметът по културата Стефан Стоянов, относно обвиненията от Девлетян за това, че е уволнен неправомерно и без достатъчно основателни доводи. Всички действия са съобразени със закона за публичните финанси, а одитите се правят от хора, на които това им е работата и са професионалисти, добави още Стоянов. Дали е имало укриване или загуба на средства той не се нае да коментира – това могат да кажат само от счетоводството.

„Йохан Девлетян 18 години е бил началник на културата в Пловдив и е дал своя огромен принос за града. Не сме имали някакви особени различия относно културния календар и изработването му. От 3 години обаче има устойчив модел, по който се случва изготвянето на събитията – има пакет от правила и изисквания, свързани с това каква таргет група се засяга, каква публичност, реклама, публики, и да има разнообразие от събития, т.е. всички да се оценят еднакво. Изисква се и всички културни оператори да участват сами във финансирането – да привличат допълнителни средства.  В това се изразява новата политика на общината“, добави Стоянов.

Той отново подчерта, че в последните години има ръст в бюджета, който се отделя за култура, който е достигнал до 4% от общия на Община Пловдив. Увеличават се парите за културния календар, за археология, за Стария град, каза още Стоянов и уточни, че се упражнява и по-строг контрол върху парите, които се отделят към всяко звено.

Като добър пример той даде и ранното приемане на културния календар за 2015-а година – за първи път от много години е ясно какви събития половин година по-рано. „Приемането на културния календар за следващата година през юли дава възможност културните оператори да успеят да се подготвят от по-рано, да имат време да се организират по-добре, да си намерят спонсори, финансиране, така има една дългосрочна перспектива за работа“, каза зам.-кметът по културата.

„Особено важно е и разнообразяването на културния календар. Последните две години имаме по 10-12 нови събития, насочени към млада публика. Това е важно и за кандидатурата ни за Европейска столица на културата – събитията да привличат както нови градски публики, така и европейски такива“, добави още Стоянов и даде пример с Оперния фестивал, който събра 12 000 души със 7 спектакъла, много от които бяха млади хора, които досега не са били на такива събития. Операта има държавно финансиране, но кандидатстват и за пари от общината, търсят и външни спонсори.

Относно това дали няма това уволнение да повлияе лошо на кандидатурата ни за Европейска столица на културата, чието окончателно оценяване ще се направи на 5 септември, Стоянов коментира, че няма как да влияе върху тези решения. „Заповедта за уволнението е чакала от половин година, но Девлетян я получава в първия си работен ден. Не е редно администрацията да влияе на това. Правилата, по които се действа в ресор „Култура“ важат за всички звена“, добави Стоянов. Според него акцентът трябва да пада върху по-важните стратегии в сферата, като написването на Културната стратегия до 2024-а година, кандидатурата ни за Европейска столица на културата и раздвижването на културния живот в града.

Към момента длъжността ръководител на отдел "Култура" временно изпълнява Кирил Вълчев. Следващият, който ще заеме поста, ще бъде избран след обявен конкурс, но към момента няма дата за него.

Припомняме, че дългогодишният ръководител на отдел "Култура" бе уволнен този понеделник със заповед от преди няколко  месеца, след установени нарушения от одит в ресора. Вчера Йохан Девлетян, недоволен от уволнението си, даде пресконференция, в която изложи своите доводи защо този акт не е коректен. Както писахме още вчера, даваме възможност и на Община Пловдив да изложи своята позиция и да се защити от обвиненията.

Вашият коментар