Национални есенни изложби 2014 – „Отстранени Системи”

На 1 септември 2014 година от 18:00 часа в Балабановата къща в Стария град (Пловдив) ще стартира ежегодният национален фестивал за съвременно българско визуално изкуство „Национални есенни изложби 2014” . Той ще е с продължителност от 1 до 30 септември.

Всяка година кураторският проект на Национални есенни изложби в Пловдив представя тенденциите в съвременното българско изкуство, като работи върху конкретна тема – през 2014 г. това е “Отстранени ситеми / Estranged re­moved”. Кураторският проект на изкуствоведа доц. д-р Галина Лардева включва изложби на осем селектирани български автора, работещи в страната и чужбина.

Поканените художниците са:

Десислава Костадинова – живопис

Десислава Унгер – графика и рисунка

Елена Яневска – скулптура и фотография

Емил Бачийски – скулптура

Константин Костов – живопис

Петър Минчев – живопис

Симеон Симеонов – скултура

Филип Попов – графика

В основата на концепцията стои способността на произведенията на изкуството да се самонаблюдават чрез последователно оттегляне от себе си, чрез преднамерена смяна на гледната точка, чрез нейното разколебаване и релативиране.

Макар да става дума за класически творчески процедури, в различните исторически моменти те намират напълно различни изрази. Още по-любопитно е, че творческото отстранение присъства и в това, което сме свикнали да наричаме действителност. Във всекидневната си дейност този, който вижда, разбира, обича, снове непрекъснато между приближаване и отдалечаване. Приближаването носи вживяване, обсебване, влюбване, отстраняването – описване, рефлектиране, разбиране. Ходът на приближаване налага употреби, установява норми. Отстранението обяснява употребите, коригира нормите. В режима на приближаване предметите и хората излъчват – при отстраняването те осветяват.” – Галина Лардева.

„Национални есенни изложби 2014” е ежегоден национален фестивал за съвременно българско визуално изкуство, който се провежда в различни локации в Старинен Пловдив и дава старт на Есенен салон на изкуствата Пловдив 2014 г. Започнали през 1967 г., изложбите в Стария Пловдив устояват във времето, утвърждават се като един от най-престижните художествени форуми в национален мащаб и са представителна платформа за българско изящно изкуство. Основна цел на събитието е чрез широко обществено и професионално фокусиране да инициира актуални и стойностни представи за визуално изкуство, да представя най-доброто от съвременните тенденции в живописта, графиката и скулптурата, като при това отделните изложби остават самостоятелни и в същото време са подчинени на цялостна концепция.

Вашият коментар