19 представления за 19-та „Сцена на кръстопът“ в Пловдив (ВИДЕО)

Местата за 3 от постановките вече са изкупени и то още в първите часове след отваряне на касата

"Пловдив влиза в своя собствен фестивал, в любимото време на годината, Сцена на кръстопът", сподели директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев 

19 представления на 12 български и 3 чуждестранни трупи, четири премиери и близо 1000 човека театрални екипи ще станат част от 19-тата „Сцена на кръстопът”, сподели пред медиите днес директора Димитър Малашинов. Той заедно с директора на пловдивския Драматичен театър Кръстю Кръстев, зам.-кмета Стефан Стоянов, театралния продуцент Ирен Чанкова и Богдана Костуркова, представиха програмата седмица преди вдигането на завесите на "Сцена на кръстопът".  

"За нас календарната годината започва да тече от септември до септември. Още от сега мислим за юбилейната 20-та година на фестивала, който се надяваме да е най-силен", допълни още г-н Малашинов. 

Ирен Чанкова пък сподели, че още в първия ден са изкупени билетите за 3 от постановките – "Семеен албум", "Къщата на гнева" и "Дакота", като очаква съвсем скоро да привършат местата и на постановката на Елин Рахнев "Свалячи". 

"След броени дни предстои откриването на 19-тото издание на „Сцена на кръстопът”. Давам си сметка, че това значи вече няколко поколения зрители, привлечени от идеята Пловдив през септември да събира на своите сцени пъстър и интригуващ пъзел от постановки, които предстои да бъдат оценявани по достойнство или вече са получили признание от театралните специалисти и зрителите", обяви селекционерът на фестивала Богдана Костуркова.

Официалното откриване е на 10 септември от 19 часа с премиерата на „Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов в Дома на културата „Борис Христов”. Представлението е на домакина на „Сцената” – Пловдивският драматичен театър. Трупата под тепетата ще представи и втора премиера – на „Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов на 11 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драмата.

С премиери в Пловдив идват и трупите на театър „София” – „Ние сме вечни” от Кирил Буховски, Драматично-куклен театър „Константин Величков” – „Деветият ден” от Венцислав Кулев.

Любопитни за публиката ще бъдат още представленията „Театър, любов моя” на Валери Петров, както и двете най-награждавани представления за миналия сезон – „Каквато ме искаш” от Луиджи Пирандело с режисьор Теди Москов и „Къщата на гнева” на Лорка с режисьор Диана Добрева.

Три са чуждестранните трупи тази година. По традиция посолството на Украйна дава своя принос с Мюзикхолният театър от Киев, който ще представи „Мерилин Монро – образ, засенчен от живота”. Държавният театър от Анталия, който сам си поема всички разходи на 30 членния екип пристига с „Жорж Данден от Молиер, а Парижката театрална компания „Шеневоа” идва със „Списъкът” след успешни изяви на престижния фестивал в Авиньон.

Доста интересно ще е на постановките на студентски представления на НАТФИЗ и НБУ, както и на концертите на Стефан Вълдобрев и Акапела. 

Цените на билетите ще бъдат от 10 до 25 лева

Повече за възстановяването на Драматичния театър след пожара вижте ТУК.

Вашият коментар