Благордният испанец отбелязва своето представление номер 150 днес в Пловдив

Пиесата "Благородният испанец", по режисура на покойния Велко Кънев, ще бъде поставена за 150-ти път днес

Юбилейната постановка на театрална формация "Мелпомена" безспорно се радва на дълъг живот на сцената, след като вече 8 години предизвиква бурен смях сред зрителите от създаването през 2008-ма година до сега 

На сцената в Дома на културата тази вечер ще излезнат едни от най-обичаните актьори, като Георги Мамалев, Елена Петрова, Мария Статулова, Мирослав Косев, Светлана Бонин, Стефан Рядков, Светлин Стоилов и Жанина  Дончева. 

Постановката разказва за група английски туристи в Испания, които се натъкват на странна местна птица. Той е испанец и освен, че танцува страстно фламенко и страстно може да мрази и да обича, страстно, се оказва влюбен във вдовица. Тя обаче отблъсква всичките му по-напористи предложения и го заблуждава, че някой от групата туристи е неин съпруг.

Объркването става пълно, когато испанецът отива при всеки един от англичаните със страстната молба за ръката на жена му. Ясно е, че под „съпруга” всеки разбира „собствената си“ и в един момент спанецът се оказва сред гора от ръце – и с мисълта, че се бори само за тази на истинската вдовица. И ако всичко дотук ви напомня сапунена опера, трябва да видите какво се случва след тази първоначална комедия от грешки. Както се предполага, лудостта е пълна, а отвъд смеха е и сериозното разсъждение за семейството, човешките отношения, истината и лъжата между двама души, които твърдят, че се обичат.

Пиесите и живота на Съмърсет Моъм са изпълнени с толкова приятна ирония и неочаквани обрати, че просто няма как да не се насладим на тази постановка по творба на един от най-четените английски автори на миналия век.

Постановката "Благордният испанец" е поставена от покойния основател на театралната формация "Мелпомена" Герги Стоилов, един от най-уважавани пловдивски режисьори, който събира най-добрите артисти преди 17 години. След като той си отиде мендижърската палка поема синът му Светлин Стоилов, който е и доста успешен актьор. 

СНИМКИ от последното представление в Пловдив може да видите ТУК

Вашият коментар