Деян Донков и Радина Кърджилова с премиера на „Любовнкът“ през юни в Пловдив

Спектакълът е по текст на нобеловия лауреат Харолд Пинтър, който взима Нобелова награда за литература заради това, че "в пиесите си показва пропастта под ежедневните брътвежи и влиза смело в затворените стаи на потиснатото".

В главните роли на 18-ти юни ще видим Радина Кърджилова и Деян Донков, които гарбнаха по един "Аскеер" за главна женска роля и режисура само преди няколко дни 

Възможно ли е да се съхрани любовта след много години брачен живот, след стотици закуски, обеди и вечери заедно? Двама съпрузи, които знаят един за друг всичко и едновременно с това не знаят нищо. Къде е любовта? Къде са истинските чувства? Къде и кога сме истински и кога сме само въображаеми герои и маски? В това не е абсурдът на сюжета на пиесата, а абсурдът на самия живот. Така, както само Харолд Пинтър може да го покаже.

На пловдивската голяма сцена на Летния театър на 18-ти юни ще дебютира поредното голямо заглавие от програмата на "МаскАрт" това лято – театралната постановка "Любовникът" на Народен театър "Иван Вазов" от Харолд Пинтър. На сцената ще излязат актьорите Радина Кърджилова и Деян Донков, който е и режисьор на спектакъла по прочутата пиеса на Нобеловия лауреат. Двамата актьори са семейство извън театъра. А това е и пиесата, в която за първи път играят заедно на една сцена.

Радина Кърджилова печели наградата "Аскеер 2019" за водеща женска роля с превъплащението й на Сара в "Любовникът". За пиесата Деян Донков получава номинация за "Аскеер 2019" за режисура.  

"Постановката е една такава история на пръв поглед абсурдна, но със своя вътрешна логика. Общо взето става въпрос за едно самотно семейство", споделя режисьора.  

Любовникът се вмъква в дома на Сара и Пинтър (играни за първи път от Катя Паскалева и Христо Гърбов през 1992) – обикновена двойка, която търси изход от рутината на брака в триъгълник с (поне) още един връх. От позната обаче, тази фигура се превръща в психологически лабиринт с въпроси, близки на всеки: как любовта устоява на стотиците закуски, обеди и вечери, какво знаем и какво не подозираме за човека до себе си и кога става дори наложително да се преструваме? Затова е любопитно, че режисьор е Деян Донков, който споделя главната роля със съпругата си Радина Кърджилова – двамата едва ли могат да влязат по-дълбоко под кожата на семейство, а с това да се промушат и под нашата.

"ЛЮБОВНИКЪТ" от ХАРОЛД ПИНТЪР

Режисура – Деян Донков
Сценография – Никола Тороманов
Костюми – Никола Тороманов
Музика – Емилиян Гацов – Елби 

  • Дата: 18.06.2019
  • Час: 21:00
  • Място: Летен театър парк "Бунарджик"
  • Билети на БК "МаскАрт" – 0894611188

Представлението не е подходящо за лица под 16 г.

За автора

Вашият коментар