Драмата разпъна платната на своя кораб „Одисей“

Стартира един от най-мащабните театрални проекти на Драматичен театър Пловдив, идеята за който се подгтовя от цели 7 години

Радвам се, че се направи  кастинг за актьори от театъра, което е огромна възможност за младите хора, подчерта Петя Диманова, която ще озвучи „Одисея – Човекът, който пътува”

Този проект ще е създаден тук и ще носи духа на града, родил толкова Одисеевци, за които Пловдив е техният пристан. Формата на живота е движение

"Започна осъществяването на една стара мечта на целия екип. Това е проект, който е в главите ни от 7-8 години. Проект, за който дори не смеехме да мислим, че можем да осъществим като мащаб. Той обаче вече е в ход. От днес театърът е „Одисей- Човекът, който пътува”. Амбициите ни са големи, възможностите също. Това е изключителна проверка за потенциала на пловдивския театър, на пловдивската общественост и духа на града, сподели директорът на културната институция Кръстю Кръстев на среща с медиите и актьорския екип вчера в голямата залата на най-стария театър в България. 

Aвторският спектакъл на Драматичен театър Пловдив ще е част от официалната програма на Пловдив 2019 и ще бъде реализиран в първата четвърт на годината. "Това ще е едно от най-стойностните събития през следващата година, да не кажа най-стойностното, което като приключение ще премине извън пределите на страната", сподели бившият директор на Фондацията Валери Кьорленски, който сега отговаря за международната част от проекта и връзките му с другите Европейски столици на културата. 

"Одисей ще събере над 200 души в една постановка на пътуването, защото това е най-великото нещо на съвременния човек. Да може да се мести от едно място на друго, да създава и твори, да бъде жив", започна емоционално представянето на един от най-важните проекти директора на театъра Кръстю Кръстев. Той представи екипа, с който ще реализира мечтата си, а именно невероятното дуо Диана Добрева – Александър Секулов. Музиката е поверена на Петя Диманова, а автор на сценографията и костюмите ще е Мира Каланова. Към този звезден екип се присъединява и бившият директор на Фондация Пловдив 2019 Валери Кьорленски.

В предишните няколко дни през кастинг са минали над 70 млади актьора, разкри режисьора Диана Добрева, която преди няколко месеца със Сашо Секулов създадоха невероятния театрален проект "Дебелянов и ангелите". 

КЦМ 2000 е първият голям партньор на проекта, като сме отворени за още такива, които искат да тръгнат с нас в този важен път и да оставим трайна следа в Пловдив, тъй като 2019 година не е афиш, а път, допълни Валери Кьорленски. 

Одисей – Човекът, който пътува” ще е с международно значение и отзвук в другите Европейски столици на културата. Освен Гръцкия национален театър, активно ще си партнираме и с големия театрален фестивал в Сибиу. Директорът на фестивала в румънския град и артистичният директор на Гръцкия национален театър ще бъдат активни участници в целия процес и популяризирането на спектакъла. Амбицията на проекта ни е да постави Пловдивския драматичен театър на театралната карта на Европа, да отвори нашия театър към Стария континент".

Първоначално искахме да реализираме проекта на сцената на Античния театър, но това е невъзможно, заради дългите репетиции по подготовката на това безкомпромисно представление. Толкова свободни дати просто няма, сподели писателят и драматург Александър Секулов.

По повод самия Омиров текст той сподели, че няма по-голяма приказка за човека, който пътува между световете, за да открие себе си. В този огромен мит има неудържима поезия. При подхода към един такъв монументален текст трябва да се ръководиш от принципа на радостта. Да не се страхуваш от него, да не го гледаш като паметник. Трябва да запазим хумора на текста и лекотата, с която Одисей влиза във всяка битка. Ще прочетете нашата приказка за Одисей, каза той.

В проекта ще вземе участие и емблематичният гръцки музикант Янис Пантазис, който изработва музикални инструменти по технология от времето на Древна Елада, свири на тях и композира. Той ще дойде в Пловдив през ноември за уъркшоп заедно с трупата на Драмата.  

"Щастлива съм за едно нещо – с актьорите в този проект ще имаме рядката възможност за обемен като време репетиционен процес и ще имаме място на сцената по всяко време. Като Одисей, ще изминем един път с много перипетии, за да стигнем до нашата си Итака. Самият процес е най-голямата радост за мен. Ще препокрием част от съдбата на Одисей през това наше пътуване. Надявам се да бъдем достатъчно луди, силни, с чисти сърца, трудолюбиви и достатъчно безкомпромисни в тази ни мисия, каза режисьорът Диана Добрева. Бог да ни е на помощ, усмихна се тя. Не знаем предварително нищо. Всичко ще се реди в процеса на нашия магичен сбор от хора, които са малки богове, създаващи малки, а понякога и големи светове. Ще проверяваме различни посоки и пътища. Не тръгваме на готово, подготвени, и това е най-хубавото. Най-важното за „Одисей” е да успеем да опитомим и хванем духа на този човек, който с една галера- вселена пътува в безвремието. Формата и визията на спектакъла ще се намери, трудно е да се улови духа, но сме решени да го направим, допълни режисьорът Диана Добрева.

Гръцкият национален театър ще е първият международен партньор на Драматичният театър, който потвърдил чрез официално писмо вечерта преди представянето на проекта.

Проектът за Одисей стартира с ателие и уъркшоп за актьорския екип, което ще представи пътят на „Одисей”, като участие в тях ще вземат 48 актьора. 

За автора

Вашият коментар