Драматичният театър с ново отличие „Аскеер“ за съвременна драматургия. Честито!

Статуетките "Аскеер" бяха раздадени за 26-и път вчера (24 май) в театър "Българска армия"

Освен почетната награда за цялостен принос, отличията се връчиха в 10 категории за спектакли, както и за съвременна българска драматургия, а церемонията мина "под погледите" на Шекспир и Сервантес, чествани заради 400-годишнината от смъртта им.

Авторският спектакъл на Александър Морфов "На ръба" стана представлението на годината в годишните театрални награди "Аскеер".

Победител в категория Съвременна българска драматургия пък е постановката "Няма ток за електрическия стол" от Александър Секулов, на Драматичен театър Пловдив с режисьор Лилия Абаджиева.

Режисьорът Иван Добчев получи отличието за режисура на 2016 г. за "Гео" по романа на Христо Карастоянов "Една и съща нощ", която се играе в Народния театър. Отличените актьори във водеща мъжка и женска роля станаха Леонид Йовчев за ролята на Гео в "Гео" и Жорета Николова за ролята на Соланж в "Слугините" от Жан Жьоне (постановка Диана Добрева).

За поддържаща мъжка роля отличието взе Йосиф Шамли за ролята на Цера в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович (сценична адаптация и постановка Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов"). Статуетката за най-добрата театрална музика получи Христо Намлиев за работата си по "Гео".

Изгряваща звезда на 2016 г. стана Александър Хаджиангелов за ролята на Пилето в "Пилето" по романа на Уилям Уортън.

За поддържащата женска роля отличието бе присъдено на Василена Атанасова за ролята на Натали Валтер в "Бел Ами" от Юрий Дачев, по Ги дьо Мопасан, в постановката на Бина Харалампиева в Малък градски театър "Зад канала".

За сценография "Аскеер" получи Мира Каланова за "Нощта на шестнайсети януари" от Айн Ранд, постановка Пламен Марков, Театър "София".

Снимка: Иван Дончев

За автора

Вашият коментар