Фестивал “Черната кутия” пренесе Пловдив в нови висини

 Ден 6 от 12 международен фестивал за театрално и танцово изкуство "Черната кутия"

От най-трудните, до най-приятните моменти, от най-тежките, до най-радостните случки в живота и всичко това само посредством танц?

Напълно възможно! Доказателството се случи на 5-ти юни в Драматичен театър Пловдив на Камерната сцена след изпълнението на английски и корейски артисти.

Брилянтната игра на Крис Томас и Хана Макгаслан сложи началото на поредното приключение в хода на международения театрален и танцов фестивал “Черната кутия”. Английската компания Retrospect Dance Theatre от Лондон разкриха пред зрителите драмата на най- дълбокото  чувство – любовта. С помощта на танцовия театър те разказаха цяла история. Всяко движение бе мотивирано от дълбока емоционалност. Всяка мимика и жест бяха израз на мисъл, на мечта, които се сблъскваха с реалността и на сцената се роди познатия на всеки от нас образ – образът на нас самите. 

Всеки в залата преоткри своите блянове, спомни си за своите разочарования. И в крайна сметка, въпреки всичко, се постигна един баланс наречен “действителност”. Артистите откриха тъжния факт, до който достига всеки, дори без да го признава пред себе си. 

“Никой не забравя истината, просто с течение на времето се учим да лъжем по-добре!”

Също толкова прочувствано бе и следващото изпълнение на Лий Юнг Ин. Корейката достигна до прага на всяко душевно терзание и го изрази чрез движения – някои плавни и нежни, други резки и дръзки. В пърфоранса един човек показа хилядите личности, които се борят у него. Лутането. Търсенето.

Несигурността. През цялото време се усещаше напрежение като онова, което забързаното ежедневие предлага на всеки от нас. А струва ли си?

С много емоция и енергия, малко думи, музикално загатнати с мелодии и подчертани от играта на прожекторите двата перформънса дадоха храна за размисъл, изведоха поуки. Това е най-ценната и уникална черна на съвременното сценично изкуство. Ако имаш душата, сърцето и съзнанието да го усетиш – то може да ти даде много.

Ако вие искате да почувствате същото културно преживяване попитайте за "Черната кутия" и през следващата година. Той пак ще е на Камерна сцена от 30 май до 6-ти юни, както вече 12 години се случва.

Повече за фестивалната програма в снимки и кратък обзор може да видите ТУК

Фотограф: Благовест ПОПОВ

Вашият коментар