Кукленият театър, който завладя Пловдив за 5 дни (ВИДЕО и СНИМКИ)

Пловдивският куклен театър откри изложба по повод 70-ия си сезон

Пловдивската главна се превърна в център на театралните изяви за най-малките

Петък, малко след 17:00 часа. Няколко деца тичат към Градската художествена галерия, а пред нея са наредени кашони, точно на плочките на земята. Те привличат вниманието им и всяко едно от тях се нарежда пред импровизираните столчета, за да си запази място до "сцената". Без да се притесняват, до тях се нареждат и майките им, а малчуганите вече тръпнат от радост. Минута и Главаната вече е блокирана за хората, които преминават през нея и стават неволни свидетели от детския приказен свят и Международния театрално куклен фестивал "Двама са малко, трима са много". Хората се усмихват и спират, за да погледат емоцията на децата. Там се играе представлението "Рибарят и златната рибка" от бургаския театър "Аладин".  

В 17:30 часа, на няколко крачки от децата, директорът на Кукления театър – Виктор Бойчев откри изложбата „Няколко мига кукленост“ заалите на Градската художествена галерия. Тя представя кукли, скици, фотографии и плакати от емблематични спектакли на театъра, събирани от създаването му през 1946 г. до днес. Кураторите на експозицията,  посветена на 70-ия юбилеен сезон, Виржиния Петкова и Гергана Стаматова съвмество с театроведа Катерина Георгиева преобразиха галерийното пространство във вълшебно място, възкресяващо спомените за незабравими спектакли и моменти от историята на Кукления театър. 

Сред безценните персонажи на десетки великолепни и обичани представления от 1946 година досега, си дадоха среща легендарни артисти, режисьори и творци от работилниците на театъра и най-новото поколение членове на прочутата куклена трупа.

Изложбата бе открита от заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева и директора на театъра Виктор Бойчев, които не скриха вълнението си, както от силните, магични, ярки, привлекателни кукли, така и от задушевната и топла среща на поколенията творци, отдали живота си на Държавен куклен театър –Пловдив.

Виктор Бойчев разказа още за общата мечта за собствен куклен музей, в който да може да се види веществената памет на спектаклите и тя да се съхрани за поколенията. Заместник-кметът Амелия Гешева поздрави сърдечно целия екип на театъра, като  им благодари за неуморните усилия, които превърнаха Държавен куклен театър-Пловдив в една от най-престижните и обичани културни институции в града.

Същата вечер, с дългоочаквания премиерен спектакъл „Дама Пика“ бе даден официално и старта на 22-рото издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”. На различни локации по главната улица се играеха спектакли, а от балкон до Римския стадион публиката се наслади на необичаен концерт, който искрено зарадва пловдивчани и гостите на града.  

Детският фестивал продължава до 6-ти септември включително. Цялата програма може да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар