Кукленият театър с изложба по повод 70-ия си сезон

Градска художествена галерия в Пловдив и Държавен куклен театър представят „Няколко мига кукленост“ – изложба сценография и плакати, посветена на 70-ия юбилеен сезон на театъра

Кураторите Виржиния Петкова и Гергана Стаматова съвмество с театроведа Катерина Георгиева преобразяват галерийното пространство във вълшебно място, възкресяващо спомените за незабравими спектакли на Кукления театър през седемдесетте му творчески сезона. 

„Всичко започва с хората, с техния импулс – да се съберат, да създадат, да обгрижат, да вдъхновят, да се заиграят и да продължават да го правят. Истински, отдадено, влюбено, омагьосващо и заедно с другата магия, която е същностна брънка на кукления театър – силните, магични, ярки, привлекателни кукли. Героите, които остават верни на себе си, въпреки отлищото време, тези непримирими носители на театрална експресия – тях бихме искали да споделим с вас. Изложбата ще представи кукли, скици, фотографии и плакати на някои от емблематичните спектакли от зараждането на театъра през 1946 година до днес. Призмата на търсенията, на новаторството, на обикнатото решение, на проникновенията на режисьори, сценографи и актьори, показана през онези магичните, красноречивите – куклите на Куклите“, споделиха организаторите от Кукления театър в Пловдив.

  • Програма за фестивала "Двама са малко трима са много", може да видите ТУК
  • Какво сподели Виктор Бойчев за юбилея може да видите ТУК

Официалното откриване е на 2 септември (петък) от 17:30 часа на първия етаж в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I" 15.

 Изложбата може да се види до 12 септември.

  • СНИМКИ от фестивала през 2013-та година може да видите ТУК.
  • СНИМКИ от 2014-та година може да видите ТУК.

Вашият коментар