Остайница на Рене Карабаш с театрална премиера в Пловдив

Театрална премиера на "Остайница" от Рене Карабаш – Пловдив

На 13 април /петък/ от 18ч. в Камерната зала на Пловдивския драматичен театър ще се състои премиерата на романа „Остайница“ от известната млада българска писателка Рене Карабаш (Ирена Иванова). Романът, който излезе с клеймото на ИК „Жанет 45“, веднага се превърна в литературно явление заради дълбоките си философски и морални послания. Той е атрактивен и със своя психологическия усет на авторката при изграждане на образите.

Събитието е част от календара на културните събития на инициативата Младият Пловдив чете и Община Пловдив и ще бъде с вход свободен.

 „Романът „Остайница“ отвежда читателя при суровия Канун на Леке Дукагини, който все още властва в изолирани местности на Балканите. В него жени стават заклети девици и се превръщат в мъже, като режат косите им и ги обличат в мъжки дрехи. Кръвните вражди между фамилиите са ежедневие, любовта е равна на смърт, а жената е равна на двадесет вола. На нищо повече. Честта се измерва с „два пръста над челото“. В този патриархат смъртта е постоянна гостенка почти на всеки дом. 

Тази истина не е чужда, това е нашата истина. Историята на човека и изборите, които прави, последвани от необратимите последствия от тях. Книгата ни среща с Бекиа, едно момиче, което отчаяно иска да бъде син на баща си, който е искал да има момче. Докъде може да стигнеш, за да се превърнеш в син? Грях ли е да избягаш от смъртта? Грешка ли е да се отдадеш на страстта с цената на нечий друг живот? Това е история за човека отвъд пола, отвъд думите „син“ и „дъщеря“, „мъж“ и „жена“, за човека, събрал гнева и милостта на Господ в своите 21 грама душа.“

Вашият коментар