Пиеса на Николай Хайтов оживява под открито небе в Родопите

Планината прави театъра

С  премиерата на спектакъла „Последният пастир” по пиесата на Николай Хайтов „Кучета” родопският драматичен театър ще гостува в Златоград. Събитието ще се състои  на 18 юли в 21.30 часа. В главната роля на Бай Начо е смолянският актьор Никола Пашов. В останалите роли – на Бузата и Зоотехника, ще се превъплътят двама млади от новото попълнение на трупата в театъра – Пламен Славов и Делян Илиев. Режисьор на постановката е Недялко Делчев.

Втората премиера на „Последният пастир” ще гледат жителите на село Старцево на 19 юли година в 21.30 часа, на площада в селото. Следващото представяне е на 21-и в Смолян на Стария център – амфитеатъра до читалище „Христо Ботев”. Представлението ще се играе и следващите два дни – на 22.07 година в квартал Устово – на площада пред читалище „Кирил Маджаров” в 21.30 часа и на 23.07 година в квартал Райково на открито – пред читалище „Орфееви гори”, в 21.30 часа.

Идеята за нестандартните летни премиери на открито е свързана с плановете на новосъздадения театър в Смолян, да бъде "родопски" драматичен театър, в най-широкия смисъл на думата, четем в страницата във Фейсбук на театър „Николай Хайтов”: https://www.facebook.com/RodopiTheatre?fref=ts

Мотото на трупата е "Планината прави театъра". За новия сезон оттам подготвят още "Лазарица" по Йордан Радичков с режисьора и директор на театъра Крум Филипов, "Есенна соната" от Ингмар Бергман, постановка – Илиян Николов.

Смолянският театър бе закрит по време на културния министър от кабинета на ГЕРБ Вежди Рашидов. Преди месеци дейността на родопския драматичен театър „Николай Хайтов” бе възобновена от МС и с усилията на Съюза на артистите в България. През април негов директор е режисьорът и писател Крум Филипов.

За спектакъла „Последният пастир” режисьорът Недялко Делчев споделя във fakti.bg: „Хайтовият текст е и за любовта и болката от нейната липса. За копнежа да си безкористно очакван, да си цял – душа и плът – отдаден някому, да си обзет от тоя най-висш порив на света! Накрая това е текст за свободата", обяснява режисьорът. "За излизането от окопа. За ужаса и опиянението от изправянето на човека в цял ръст пред света и опълчването му на почти митичния змей на болшевишкия социален експеримент. За куража да тръгнеш към себе си с цената на всичко, което имаш, или по-скоро на малкото, което са ти обещали”.

„Нашият спектакъл е и за пътя до решението, до осмеляването да кажеш истината – на себе си и на другите – и до отказа да живееш в страх и лъжа”, завършва Недялко Делчев.

Вашият коментар