Пловдивският театър с две номинации за Драма на Аскеер 2016

Постановките на Драматичен театър Пловдив "Сестри Палавееви" и „Няма ток за електрическия стол“  са номинациите за Аскеер тази година, стана ясно вчера

Алек Попов, Деляна Манева и Александър Секулов стоят зад двата текста, получили номинация „Аскеер“ за съвременна българска драматургия. Те ще се борят с конкуренцията на „Невинни убийства 1“ (Студио за документален театър „Vox Populi“, постановка Неда Соколовска, Център за култура и дебат „Червената къща“) за престижната награда на 24-ти май. 

Трите текста са избрани измежду 23 нови пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода 1 април 2015 г. – 31 март 2016 г.одина. В гласуването не участват членове на постоянното жури, които си оспорват отличието. Тази година това е Елин Рахнев. Академия „Аскеер“ приема за валиден текста, изпратен от автора в писмен вид, а не сценичния вариант, по който той е поднесен пред публика.

„Броят на премиерните пиеси през разглеждания период е 23, като 10 от заглавията са осъществени в столицата, останалите 13 са реализирани в извънстолични театри. 8 от пиесите разчитат за своите постановки на частни лица и формации като независими проекти. През изминалия награден период четиринайсет театъра поставиха на сцената си нови български заглавия“, съобщи председателят на Академия „Аскеер“ Милен Миланов.

Наградите „Аскеер“ ще бъдат обявени на 24 май

Драматичният театър вече получи 3 признания на наградите Икар на 27-ми март. Повече може да видите ТУК

Вашият коментар