Постановката Евгений Онегин за първи път в България

Театър на Балета на Борис Ейфман представя „Евгений Онегин“  

За първи път в България само с една постановка в София, на 23 октомври  

В зала 1 на НДК е гастролът на Театър на балета на Борис Ейфман с постановката „Евгений Онегин“ . 

Балетът „Евгений Онегин“ е по едноименния роман в стихове на А. С. Пушкин. Музиката в постановката е необичайно, но умело съчетание на класически творби на Пьотър Илич Чайковски с рок музиката на Александър Ситковец. 

Спектакълът е с безкомпромисна класа във всички компоненти – музика –  рок и класика, визия – авангардни костюми, ефектно осветление и мултимедия, блестяща, уникална хореография.    

В балета „Евгений Онегин“, великият хореограф Борис Ейфман пренася героите на Пушкин в наши дни, в драматични и екстремни ситуации в които старият свят се разпада, а животът диктува нови правила. 

„Този експеримент беше необходим за мен, за да си отговоря на въпросите –  Каква е руската душа днес? Запазила ли е идентичността и привлекателността си? Как биха могли, героите от романа да променят съдбата си днес? „

Споделя Ейфман. 

Изборът на романа в стихове наречен „Енциклопедия на руския живот“ на А. С. Пушкин не е случаен. Романът вълнува и днес с удивително точния архетип на руския характер за своето време, с поетичните образи на руската душа – загадъчна, непредсказуема и чувствена. 

Балетния театър на Борис Ейфман е с 42 – годишна история. Световната критика  определя балета като „Уникален балетен театър, стил и вселена“ , а  Борис Ейфман като „Страхотен театрален магьосник“ и „ Един от водещите хореографи в света за всички времена“. 

Трупата е с  гастроли по целия свят.  

Борис Ейфман е роден през 1946 г. в Сибир. Завършва „Ленинградската консерватория“ /със специалност хореография/ и Академия на руски балет „Ваганова“ , където 10 години работи като хореограф. 

През 1977 г. сформира балетен ансамбъл, а след това създава и Театър на балета Борис Ейфман. Хореографът блестящо съчетава авангардните постижения на съвременния балет с академичното си образование в Руската класическа хореография и създава уникален стил в танцовото изкуство. „Това, което правя може да се нарече танц от емоции, свободен танц, нов език, в който са преплетени класика, модерн и много други неща“  казва  Ейфман.     

Неговите артисти, които имаха само академично обучение трябваше да овладеят нов „танцов речник“. 

Деца до 7 годишна възраст се допускат без билет и право на отделно място. 

Вашият коментар