През комичната бутафория на живота с Експрес ХХ век (СНИМКИ)

Какво се случва с нашия живот, когато започнем да си го измисляме – да говорим с чужди реплики, ежедневно да играем поредица от заучени роли, почти да повярваме, че сме някой друг? Когато бутафорна е даже кръвта ни, а миналото и настоящето непременно трябва да са низ от бляскави истории под светлините на прожекторите. Когато човешките отношения са просто средство в името на славата и парите.

В почти всеки случай резултатът от всичко това би бил трагичен, но не и ако сме в луксозните купета на Експрес ХХ век, където никой не е този, за когото се представя и нищо не е такова, каквото изглежда.

Експрес ХХ век е най-новата комедия на Драматичен театър – Пловдив. Автор на пиесата е американския комедиограф Кен Лудвиг, а режисьор е Венцислав Асенов. В ролята на великия, но разорен, бродуейски режисьор Оскар Джеф влиза Добрин Досев, а неговата бивша любовница и меркантилна холивудска звезда, Лили Гарланд, играе Маргита Гошева. Боряна Братоева и Тодор Дърлянов допълват шантавия антураж на Оскар, докато Димитър Банчев е младият наивен любовник на успешната актриса. Петър Тосков и Патриция Пъндева пък играят лекар с драматургични влечения и младата му любовница.

И понеже само един гениален режисьор не стига – Венелин Методиев влиза в ролята на конкурента за подписа на обичаната холивудска звезда. Въпреки че тези предпоставки са напълно достатъчни всичко да се обърка по страшно смешен начин, на всичко отгоре във влака пътува и смахнат религиозен проповедник, изигран от Красимир Василев, с когото неуспешно се борят началникът на влака Стилиян Стоянов и стреснатият шафнер Александър Евгениев. Разбира се, в никакъв случай не е излишен и един немскоговорящ Исус Христос, изигран от Ивайло Христов.

Сценограф на Експрес ХХ век е Петър Митев, а музиката е композирана от Павел Васев.

Премиерата на най-новата комедия на Драматичен театър – Пловдив потопи изцяло публиката в атмосферата на първата половина на ХХ век още с влизането си във фоайето на театъра, където след червения килим ги очакваше Мирослава Кацарова и нейният джаз бенд. С вино и джаз зрителите потеглиха към комичното пътуване от Чикаго до Ню Йорк в емблематичния влак, където любовта и славата, омразата и предателството вървят ръка за ръка, потопени в много алкохол и безспирни комични ситуации.

Следващата дата, на която можете да се качите на невъобразимо смешната композиция Експрес ХХ век, е 19 март.

Вашият коментар