Разграбването на един град или легендата за „Децата на Хамелн“ (СНИМКИ)

Това е средновековната легенда за немския град Хамелн, която никой не знае дали е истина или не, но и никой друг град по света не припознава трагичната история за изчезването на децата през XIII век като своя. Засега!

Децата на Хамелн” е най-новата постановка на Куклен театър Пловдив по проект на руския режисьор Сергей Столяров. Премиерата, която бе на 2-ри септември, в навечерието на кукления фестивал "Двама са малко, трима са много", представи една страхотна игра на пловдивските артисти пред препълнена зала.  

Това е една невероятна пиеса за възрастни деца, в която спокойно може да се огледат повечето градове в България, с тях и коронясания за Европейска столица на културата през 2019-та година Пловдив. Става въпрос за легендата, в която децата напускат (не по своя воля, разбира се) богатия си град, заради алчността на управляващите. В Хамелн си живеят охолно, докато не идва времето, в което градът е населен от плъхове. Тогава хората си избират градоначалник, който да измисли решение да изгони нахалниците. 

Започва събиране на средства в хазната, за да се плати обещаното на флейтиста, който ще избави всички от бедата и ще прогони плъховете в река Везер. Но впоследствие всички пари са изхарчени безразборно за ненужни сувенири и без да се търси сметка на алчната кметица и нейния мъж те са прогонени, а хората остават да тънат в мизерия. Все пак обаче новият кмет успява да прогони животните, но неблагодарните и алчни жители така и не платили заслуженото на флейтиста. Така една вечер, докато празнували децата им били отведени от града. 

Пиесата трудно би се разбрала от най-малките, но въпреки това е поучително, ако станат част от нея, защото проблемите на родителите са възприемчиви и от самите тях. Чрез „Децата на Хамелн” Столяров поставя темите за честта и силата на обещанието, за алчността и отмъщението, за примера, който даваме на децата си. А чрез играта на куклените герои и с наша помощ, те биха осмисли и разбрали тази идея. 

И все пак, ако считате за правилно да отложите след време тази история, то не пречи да прочетете книжката на своите наследници. На децата ще им хареса, а сме сигурни, че и на вас също!

Повече за легендата за "Децата на Хамелн" може да видите ТУК.

  • Автор на сценичния вариант О.Проклов
  • Режисьор: Сергей Столяров
  • Сценография и кукли: Александър Алексеев
  • Артисти: Живко Джуранов, Румен Караманов, Димитър Николов, Панайот Добрев, Мария Димитрова, Наталия Василева, Соня Ботева, Ивелина Колева

За автора

Вашият коментар