Сцена на кръстопът награди големия драматург Константин Илиев (СНИМКИ)

Големият български драматург Константин Илиев стана част от фестивалната програма на „Сцена на кръстопът“, но този път не само с поставянето на негова пиеса на сцената на Драматичния театър, а и със специална авторска вечер в Камерна зала. Константин Илиев събра приятели, колеги, зрители и почитатели, а поводите са два. Неговата последна книга – „Думи извън сцената“, издадена от Жанет-45 специално за тази вечер, както и 80-годишния юбилей на автора.

"Благодаря на Константин Илиев, че го има на хоризонта на българската литература. Като издател знам, че „Думи извън сцената“ е специфична книга, за нея трябва да имаш специфичен интерес, за да я купиш, но с тази книга лавицата на българската литература става много по-богата" откри авторската вечер издателката Божана Апостолова.

Професор Венета Дойчева представи подробно творчеството на Константин Илиев, както и новата му книга „Думи извън сцената“.

Това, че той е приел да се срещна с нас тази вечер наживо е рядък шанс да засвидетелстваме уважението си към него като театрал, писател, а също и щастлива възможност да чуем неговия глас и мисли директно, без посредничеството на сцената и хартията. Пловдив има обективни причини да покани Константин Илиев. „Думи извън сцената“ дава прекрасна възможност да се доближим до същността на неговия свят. Тук са събрани думите, които няма да бъдат изречени от актьорите на сцената. Това са думи, писани в различни години и по различни поводи. Една доминанта обединява тези думи и тя е изксутвото на театъра. В книгата има думи и страници за различните творчески професии на театъра – драматурзи, режисьори, актьори, композитори, сценографи, технически изпълнители.

Самият Константин Илиев пък сподели, че успява да пише само за неща, които наистина силно го вълнуват, не му дават мира и го дразнят, обикновено неща от обществената действителност.

"Никога не мога да отговоря, когато ме питат дали пиша. Преди физическото писане, се случват страшно много неща. Трудно може да се каже кога е началото на процеса. В драматургията писането е градеж, архитектура – ситуации, които раждат следващи ситуации, закономерности една след друга. То е все едно, че имаш някакво оръдие и ако се намираш ниско, е по-лесно и стреляш веднага. Но ако изкачиш оръдието максимално високо, стават възможни преките попадения. Процесът на издигане е тежък, но после нещата стават лесни и точни."

В края на вечерта Константин Илиев заедно с трима актьори от Пазарджишкия театър представиха фрагмент от предстоящата му пиеса „Наблюдателите“, а след нея изпълнителният директор на „Сцена на кръстопът“ – Димитър Малашинов, награди драматурга със специална статуетка по случай 80-годишния му юбилей и за цялостен принос в театралното изкуство.

Днес (сряда, 20 септември) от 19:30 в Камерна зала ще се играе и известната пиеса на Константин Илиев – „Великденско вино“

Константин Илиев е автор на 14 пиеси като най-ранната от тях е написана през 1961 година, а последната – от 2015 година. Роден е през 1937 г. в село Горно Павликени, Ловешка областПрез 1956 завършва немския отдел на гимназията за чужди езици в гр. Ловеч, през 1961 специалността немска филология в Софийския университет. От 1969 до 1972 е редовен аспирант в Хуболтовия университет – Берлин. Там защитава докторска дисертация на тема Структура на драматическите творби на Фридрих Дюренмат.

Автор е на едни от най-обичаните български пиеси, поставяни по цял свят, сред които Нирвана"; "Великденско вино"; "Мъка по цветовете"; "През октомври без теб"; "Цар Шушумига". На 24 май 2017 г. е удостоен с награда „Аскеер“ за цялостен принос в театралното изкуство.

Сцена на кръстопът благодари чрез младежкия портал за култура на партньорите си – КЦМ и Роза импекс!

Повече за 21-то откриване на Сцена на кръстопът вижте ТУК

Вашият коментар