Театрални улични артисти от Европа пристигат за кукления фестивал TheatAir в Пловдив

Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много” стартира от 3-ти септември

Общо 44 представления ще бъдат представени в четирите фестивални дни, като и тази година се включват артисти от Испания, Италия, Белгия и Унгария. Тази година той е изцяло посветен на улични спектакли и пърформанси, създадени за открити пространства и отразяващи съвременното светоусещане на творците, представящи изкуството си в разнообразна среда и в пряк контакт с публиката.

Фестивалът тази година ще започне с премиерата на спектакъла „Децата на Хамелн” – интерактивно представление, в което публиката има активна роля и определя съдбата на героите при пресъздаването на немската легенда.

ТheatAir 2015 е част от Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“. "Официалното откриване ще бъде на 2-ри септември. Идеята е да се разшири съвременното и традиционното. Фокусът няма да бъдат само спектаклите на закрито, ще има и много улични изяви", заяви директор на Държавен куклен театър Пловдив Виктор Бойчев.

Ще бъдат изнесени много представления в парк „Ружа“ в „Западен“, „Северен“  в парк „Рибница“, на Бунарджика, поляната на Младежкия хълм и Гребната база. В рамките на 4 дни улиците на Пловдив ще са поле за изява на над 40 спектакъла от най-различни видове театър. Ще има традиционни представления, клоунада с куче, театър на сенките и много други. Всички изяви на открито ще бъдат безплатни, а на останалите спектакли билетите няма да са повече от 10 лв.

Фестивалът ще се открие с премиерата на Куклите в Пловдив – ‘’Децата на Хамелн’’. Това е интерактивен спектакъл, в който зрителите ще могат да вземат участие. В основата е заложен театърът на сенките. Основната идея е желанието да се запази  потенциала на българския народ, да съхраним децата си. Премиерата е в сряда – 2 септември от 19 часа на сцената на ДКТ – Пловдив.

Реализацията на фестивала се осъществява с подкрепата не само на Община Пловдив, но и с помощта на Министерството на културата, съобщи г-н Бойчев.

Освен всички предвидени инересни представления и изяви, ще има и постоянно дигитално присъствие, с помощта на което всичко ще се излъчва онлайн в реално време.

Не пропускайте да попаднете в магията на театъра, която ще ви разкрие много интересни и вълнуващи творения, ще покаже традиционната форма на изкуство, преплетена със съвременни моменти.

Пълната програма на фестивала може да намерите ТУК.

TheatAir 2015 е посветен на вълшебството! 

СНИМКИ от фестивала през 2013-та година може да видите ТУК.

СНИМКИ от 2014-та година може да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар