Полет над кукувиче гнездо

“Упорствайте. Не позволявайте на “даденостите” в живота да ограничават избора ви.” – това е част от Евангелието на Рандъл Патрик Макмърфи, на което той никога не изневерява. На същите закони очевидно се подчинява и режисьорът Александър Морфов, особено в последното си представление в Народния театър – “Полет над кукувиче гнездо”, което кара зрителите в салона наистина да полетят в продължение на близо 4 часа.
За толкова време, под звуците на Бийтълс, сцената се превръща в психиатрично отделение от 60-те години на миналия век, събрало под покрива си дузина луди и един бунтар, представител на бийт поколението в Америка. В кожата на Макмърфи безупречно влиза Деян Донков, който изглежда като създаден за тази роля – неуморим хулиган, решен на всяка цена да се забавлява и да не склонява глава пред системата, той всъщност кара лудите да изглеждат нормални и успява да разчувства всеки един зрител сред публиката.
 
 
Деспотичната и злобна сестра Речид е изиграна от Рени Врангова и с нейната игра се появява и първото по-особено режисьорско решение, чиято цел е да скрие манипулативната мръсница зад фасадата на добра и загрижена медицинска сестра. Уникална роля прави и Иван Бърнев в образа на наивния и скромен Били. Актьорът е уловил до прецизност специфичния характер на героя, без да пропуска и външните прояви на болестта, които правят играта му още по-забележителна. Всъщност бурни овации заслужава целият екип на “Полет над кукувиче гнездо”, включително самият режисьор – Александър Морфов и сценографът Елена Иванова.
 
За тези, които искат да го гледат – ще се играе на 12, 13, 22 и 23 януари от 19 чaса в Народен театър “Иван Вазов”. Билетите за студенти са с 50% намаление. Гответе се за 4 часа “демокрация по график”, хубава музика и голяма доза лудост.
 
Допълнително инфо: Книгата “Полет над кукувиче гнездо” (One Flew Over the Cuckoo's Nest) излиза за пръв път през 1962г. и е написана от Кен Киси, докато работи нощна смяна в лудница в щата Калифорния, под влиянието на LSD-25. Пиесата е написана година по-късно и се играе с нечуван успех на Бродуей.
 
 
През 1975г. излиза и екранизирана версия на Милош Форман като главната роля на Макмърфи изпълнява Джак Никълсън. Филмът е един от трите, заедно с “Това се случи една нощ” и “Мълчанието на агнетата”, които печелят и петте главни награди “Оскар” (за най-добър филм, най-добър режисьор на Милош Форман, най-добър актьор в главна роля на Джак Никълсън, най-добра актриса в главна роля на Луиз Флетчър и най-добър адаптиран сценарий на Лорънс Хаубън и Бо Голдмън). Лентата се появява в България едва в края на 70-те, но е също толкова високо ценен, колкото и навсякъде по света. През 1980, когато на български излиза и романът, на сцената на театър “Сълза и смях” се появява и представлението “Полет над кукувиче гнездо” под режисурата на Красимир Спасов и с Марин Янев и Ани Бакалова в главните роли.
 

За автора

Вашият коментар