11 чужденци трупаха една седмица опит от младежките медии в Пловдив (СНИМКИ)

По покана на пловдивската младежка организация Згрура – М, 11 младежи от Турция, Португалия и България посетиха Пловдив за обмяна на опит и добри практики сред медийната комуникация

Всички участници в мобилността бяха младежи занимаващи се с различни медии или със засилен интерес в областта. В рамките на 5 дни те участваха в многообразни дейности, посетиха студиото на радиото и телевизия Натурал на ВУАРР, младежките работници в Младежки център Пловдив разказаха за дейността на целия център, а след това организираха уъркшопи на теми Невербална комуникация и емоции, медия поведение.  А презентацията на Димитър Панчев относно езикът на омразата в медиите предизвика широка дискусия сред участниците. 

Срещи с участниците направи и част от екипа на Mediacafe.bg, както и блогът Humans of Plovdiv, които представихме дейностите си пред чуждестранните гости. Стажантката по Българска и Китайска филология в ПУ Мартина Петрова, която вече втора година е част от младежкия портал, сподели своите впечатления и мотивация да работи и развива младежката общност в града под тепетата. Мартина не пропусна да разкаже и за клубам в който е активен член Z club (част от дамския клуб Зонта клуб – Пловдив). В срещите се включиха и пловдивският отряд 112 за оказване на помощ при бедствия и аварии презентираха своите инициативи в областта на медиите и предприемачеството. Освен това участниците имаха възможност да опознаят красотата  и културата на град Пловдив, да опитат българска кухня, да танцуват хоро.

Оказа се, че общностните медии, създадени и ръководени от младите хора, са област, която може да подпомогне развитието и разрастването на активното гражданство и социалния капитал в цяла Европа. Младежките медии под тепето се отзоваха на поканата, за разлика от по-големите такива, които обърнаха гръб на младежката организация

Общностните медии съдържат набор от инструменти и мрежи, които младите хора могат да използват не само за да изразят своето мнение, но и да постигат промените, които искат, инициирайки медийни действия на общностно ниво, вкл. и на европейско равнище. Като резултат от това осъзнаване бе създаден проектът Social Entrepreneurship for Young Community Media Makers (SEYMM), финансиран по програма Еразъм+, по която покана са участниците в Пловдив. 

Той има за цел да даде възможност на младите хора да повишат своята медийна грамотност. В рамките на проекта ще се създадат нови обучителни модули,  които младежи ще могат да използват, за да развият своите технически умения за поддържане на общностни медии и създаване на медийно съдържание, умения за управление на съвместното участие на общността, членовете и целевите групи, както и предприемачески умения.

Партньорската схема по проект SEYMM включва трима партньори: Университет ЕГЕ в град Измир, Турция, организацията Консултис от Португалия и българския партньор „ЗГУРА-М“. Те са специалисти в ключови за проекта области като общностни медии, виртуално доброволчество, обществена видео продукция, обучение по технологии и др. 

Вашият коментар