25 ноември – Международен ден срещу насилието спрямо жени

25 ноември е Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година с резолюция на ООН

Зонта-клубовете в цял свят честват този ден облечени в оранжеви дрехи и с масови кампании

Насилието срещу жени е едно от най-често срещаните нарушения на човешките права. Според статистическите данни, всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остават скрити.

Всяка година младежите от Z club Plovdiv казват „НЕ“ на насилието срещу жени. Една от тяхните кампании се проведе в две серии – първата, в средата на май, и втората, в края на юли. Избраните места бяха: римския стадион, стълбите на църквата „Света Богородица“, Водната каскада на Каменица, градската градина и Домът на културата „Борис Христов“.

„16 дена активност против насилието над жени” (Zonta Says NO) е ежегодна международна кампания на Зонта интернатионал, която се ПРОВЕЖДА в периода от 25 ноември до 10 декември.Нейната цел е да се изготвят стратегии за предотвратяването и елиминирането на този наболял проблем. Организации от целия свят всяка година се включват в разрешаването на този въпрос.

В подкрепа на тази инициатива указва и ООН със своята кампания „Обединени, за да сложим край на насилието срещу жените” (Say NO – UNiTE to End Violence against Women campaign), чиято цел е да подтикне към глобални действия и дискусии за предизвикателствата, които срещат потърпевшите, и превъзмогването на този проблем.

През 2014 организацията заедно със Зонта Интернешънъл призова правителства, граждански социални организации и обикновените хора „да оцветят в оранжево КВАРТАЛА СИ”(Orange your neighborhood), за да НАСОЧИ ВНИМАНИЕ КЪМ ПРОБЛЕМА и повиши публичната осведоменост. Изборът на цветове за кампанията също не е случаен. Оранжевото символизира едно по-светло бъдеще с отсъствието на насилие върху жени и момичета.

В Английската гимназия в Пловдив днес информираха учениците, какво е насилие, какви са признаците и телефоните за контакт ако си бил жертва на насилие.  

За кампанията Zonta says NO to violence against women прочетете ТУК.

За автора

Вашият коментар