Да спасим книжарница с мисия „Надежда“!

Книжарницата дава работа на младежи с интелектуални затруднения

Застрашена е от затваряне, заради изтичане на финансиращата програма от ЕС

Светът обича да съди – колкото себе си, толкова и другите. В него няма място за различните, онеправданите. Тепърва почваме да осъзнаваме тази грозна истина, а борбата с нея е не само отговорна, но и трудна. Въпреки това определени хора я водят. Такива са и седем пловдивски родители, които през 2010-та основават родителска неправителствена организация с ясната цел да помагат на децата си с интелектуални затруднения. Да ги научат как да бъдат независими, да открият собствената си среда, в която да се развиват пълноценно. Кръщават сдружението си „Паралелен свят“, но докато концепцията се изчисти, децата порастват и родителите осъзнават, че те няма накъде да поемат.

„Най-нормалното нещо за един младеж на 18 години е да започне работа. Нашите деца обаче не биват наемани на работа, като останалите, заради специфичните им нужди. Хората с интелектуални затруднения попадат в най-тежката група. Те разбират нещата буквално. Много са изпълнителни, но инструкциите към тях трябва да са ясни и конкретни. За да общуваш или работиш с такъв човек, трябва да имаш познания по темата. Пробвахме да намерим работа на едно от нашите деца, но отникъде не откликнаха.“, обяснява Кремена Стоянова – майка на дете с интелектуални затруднения, председател на сдружението.

В същото време младежите притежават определени дарби, често творчески насочени. Миналата година Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на Европейския съюз отваря програма за създаване и развитие на социално предприемачество. Сдружението пише проект за книжарница с мисия и получава финансиране. Програмата осигурява заплата на десет младежи с интелектуални затруднения, на девет родители и наема на книжарницата.

В книжарница с мисия "Надежда", позиционирана на ул. "Петко Каравелов" 24 освен книги и канцеларски материали, се продават и ръчно изработени картички, мартеници и всякакви съкровища от младежите. Изработват ги в център за социална интеграция, помещаващ се в ж.к. „Тракия“, в който се обучават над 40 деца и младежи. В книжарница „Надежда“ се провеждат и литературни четения, приемат се дарения от книги втора употреба, които после могат да бъдат закупени без фиксирана сума. Новите книги, които могат да се открият там, са некомерсиални, главно от детски издателства, образователни и редки екземпляри. Основен проблем с предлаганата литература е, че малко издателства рискуват да оставят продуктите си на консигнация, което лишава обекта от популярна и търсена литература.

На 5 октомври проектът свърши, а в момента няма други подобни, по които сдружението да кандидатства. Това изправя членовете му пред тежък проблем – как да продължат дейността на социалното предприятие. По договор към програмата имат една година устойчивост, като запазят поне половината персонал. Вариантите за продължаването на съществуване на книжарница с мисия „Надежда“ са няколко. Първият и най-добрият е големите фирми да започнат да набавят канцеларските си материали от тях.

„Ние апелираме не за помощи, а за това хората да ни се доверят. Ние предлагаме всичко, което и другите книжарници и офис складове. Ако станем доставчик, ще започнем да печелим сигурни средства, с които да осигуряваме заплатите на младежите и родителите, които ще останат да работят.“, допълват от сдружението.

Друг вариант е книжарницата да започне да има редовни клиенти, което няма да се случи, ако издателствата не проявят желание да работят с нея на консигнация.

А въпреки трудностите „Паралелен свят“ е повече от активно. Постоянно се организират инициативи и събития, насочени към децата и младежите с интелектуални затруднения. Сдружението е член на Българската асоциация за деца с интелектуално затруднение. Преди две години организират в София Фестивал на способностите, а през 2019-та се случва в Пловдив. Правят спортен фестивал „Щастливи за ръка“, в който младежите играят баскетбол, волейбол, футбол, тенис на маса, тенис на корт, танцуват. Всяка година към инициативата се присъединяват италианци, които играят седящ волейбол. Имат и отбор по баскетбол, който всяка година пътува до Италия, благодарение на дарители. Ходят на водна рехабилитация в плувния басейн на ВСИ. Приемането от страна на останалите посетители отнема време, но малко по малко всички предразсъдъци изчезват. 

Всеки, който иска да помогне на книжарницата, може да го направи. Не с дарение, а с идеи, с организиране на събития, с покупка. Наближават и празници, където картичките и ръчните подаръци са ценени. С шанс да изработят бъдещето си, което стои на карта, но родителите са сигурни, че каквото и да им коства няма да се предадат! От нас зависи да ги подкрепим и да докажем, че светът е пригоден за всички…

Вашият коментар