Емблематични сгради в Пловдив засияват в синьо на 24-ти октомври

На 24-ти октомври светът чества Международния ден на ООН организацията, която чества 71-ва годишнина

Пловдив ще отбележи деня като освети Римския стадион и сградата на Община Пловдив – Район „Централен“

Младежката организация на Зонта клуб – Пловдив Z клуб ще отбележи празника като облее в синьо две от емблематичните забележителности на града – Римския стадион и сградата на Община Пловдив – Район „Централен“. Като признато вече културно средище, градът ни ще заблести в синьо, солидирайки се със световните надежди за едно по-справедливо и светло бъдеще. 

В този ден и емблематични световни паметници на културата и значими сгради се осветяват в  наситено синьо. Избрана е именно тази дата, защото тогава се отбелязва и годишнината от влизане  в сила на Хартата на Организацията на Обединените нации. Това е уставът, който сформира ООН като организация, имаща за цел да опази световния мир.

Синият цвят не е избран на случаен принцип. От една страна той е символ на ООН и краси знамето му, а от друга олицетворява лоялността, свободата, честността и преди всичко мира.

Този ден се отбелязва и от Зонта Интернешанъл  – международната неправителствена организация с 30 000 члена в 67 страни, бореща се за овластяване на жените по целия свят чрез сървис и застъпничество. Зонта Интернешанъл, която през 2019 година ще чества своята 100 годишнина, има съвещателен статут в ООН и участва дейно в 16-те дни срещу насилието с мащабната си кампания „Зонта казва не“ на насилието над жени и момичета.

Снимка – Кирил Деведжиев

Вашият коментар