Изкуството да си предприемач в България или Никола Вълчанов, Сергей Петров, Виктор Стойнов и Любомир Янчев

Четирима успешни български предприемачи споделиха своя опит и успешни практики с над 100 млади професионалисти в град Пловдив.

На 13.05.2016 от 10:00 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в град Пловдив се проведе седмото издание на безплатния семинар по предприемачество „Първи стъпки в бизнеса“, което цели да срещне опитни предприемачи със студенти и млади професионалисти от различни сфери, които искат да научат повече за различните предизвикателства при стартирането на собствен бизнес.

Събитието тази година беше съставено от две части – теоритична и практическа.

Преди обяд, в рамките на половин час, всеки лектор сподели ценни съвети и вдъхновяващи истории от личния си опит, които да помогнат на бъдещите предприемачи да изградят успешен и устойчив бизнес в България и дори в чужбина. 

Никола Вълчанов, основателят на пловдивската фирма Programista, накара участниците да си отговорят на няколко въпроса: „Запитайте се какъв е вашия стимул да създавате? За аплодисменти ли го правите? За стартъп състезание ли се готвите? За да дадете нещо на обществото ли го правите?“. В допълнение Никола насърчи младежите да не се впускат да създават собствен бизнес веднага след университета, а да работят и опознаят индустрията, в която искат след време да създават продукт или услуга. 

Също важна тема, която форумът успя да засегне е проблемът с финансирането на стартъпи. Лектор по темата – Сергей Петров, Bee Smart Technologies – сподели, че възможностите в България и чужбина са големи, но липсва информация за тях. Сергей обясни различните видове финансиране и кои обърна внимание на грешките, които могат да бъдат допуснати, когато „един куп пари“ бъдат дадени на хора, които не са управлявали финанси преди. 

Много интересни съвети даде и Виктор Стойнов, маркетинг мениджъра на успешния български стартъп Domestina. Той подчерта, че услугата трябва да носи ползата за потребителя, а брандът да носи емоцията. Виктор насърчи младите да вярват в мечтата, която ни е накарала да създадем нашия бизнес и да следваме тази мечта с гордост. 

Последният лектор на събитието беше Любомир Янчев – 22-годишният предприемач, който създава Melissa Climate, когато е още ученик, а днес компанията му продава продуктите си в цял свят. Той разказа историята на Melissa и даде много ценни идеи относно тестване на прототипен продукт на пазара, формиране на мотивиран екип дори и от разстояние и възможности за продажби в чужбина.

На фейсбук страницата на JCI Plovdiv можете да гледате целите презентации на лекторите от седмото издание „Първи стъпки в бизнеса“ в Пловдив.

През втората част от деня се формираха отбори, на които лекторите се превърнаха в ментори. Отборите се състояха от максимум 30 човека, а всеки отбор работеше по казус, свързан с фирмата на своя ментор или със свой собствен проект. Темите бяха: Брандиране и Маркетинг, Финансиране на стартиращ бизнес или Продажби в чужбина.  

Заключителната част се състоеше от дикусионен панел с тримата лектори и техните отбори. Участниците споделиха какви са били предизвикателствата им по време на работата им по отбори и какво са научили от теоритичната и практическата част на семинара. 

“Седмото издание на „Първи стъпки в бизнеса“  премина изключително успешно, в предвид че семинарът беше с изцяло нов формат и визия.  Лекторите бяха превъзходни, споделиха много лични съвети и предизвикателства и дадоха полезни насоки на всички участници. Радостни сме, че този път участниците имаха възможност да се докоснат отблизо до всеки лектор, да поговорят с него за проектите си. Нашата цел е това събитие да отключва искрата и да вдъхва увереност, да създава екипи. Сигурни сме, че следващото издание на „Първи стъпки в бизнеса“ ще бъде на още по-високо ниво, защото ние не спираме да подобряваме начина на организация и винаги се опитваме да бъдем все по-интересни и креативни”, споделиха организаторите от JCI Plovdiv.

Форматът „Първи стъпки в бизнеса 7“ се организира по инициатива на Международната Младежка Камара в Пловдив (JCI Plovdiv) и e изцяло спонсориран от програмата на Община Пловдив „Пловдив за младите“.  Безценни партньори на JCI Plovdiv са фирма Programista; и младежката медия mediacafe. 

Junior Chamber International (JCI) е най-голямата неправителствена организация в света и има представителства в над 120 страни, а в България има локални секции в Пловдив, София, Варна, Плевен и Свищов.

Вашият коментар