Започва националният младежки дебат в България – „Младежки пространства“

Еврокомисар Тибор Наврачич – гост на най – голямото младежко събитие 

Между 14 и 18 юни 2017 г. отново предстои да се проведе най-голямото младежко събитие в България – Национална младежка среща, на която по традиция домакин ще бъде Варна – тазгодишната Европейска младежка столица.

Темата тази година е „Младежки пространства“. Известно още като „Национален дебат във Варна“, то цели да събере на едно място над 150 активни млади хора – представители на младежки организации, както и експерти от различни институции на европейско, национално и регионално ниво, които заедно да работят в посока развиване на изпълнения с предизвикателства младежки сектор в страната. Събитието ще бъде открито от европейския комисар за образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич.

На 15 юни от 16.00 ч. младите хора ще могат да се включат и в Граждански диалог с комисар Наврачич по темите образование и обучение, възможности за младите хора, културни дейности и бъдещето на Европа за младите. Предварителната регистрация предстои да бъде отворена на страницата на Европейската комисия в България. В Гражданския диалог ще се включи и  Румен Радев, Президент на Република България.


 
Националната среща във Варна се организира за осма година от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите и Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности”, в партньорство с Национален младежки форум и Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“. След като предишни години разисквахме значението на методите на неформалното учене (2013 г.) и ролята на младежкия работник като професия, боравеща с тези методи (2015 г.), сега предстои да насочим вниманието си върху местата, където младежкият работник извършва своята дейност, а именно младежките пространства.

Защо именно тази тема?

Под младежки пространтства се разбират всички места, необходими за оползотворяване на времето на младежите и предоставящи среда за личностно и организационно развитие, споделяне и обмяна на ресурси. Всички те същевременно способстват за развиването на младежката работа и доброволчеството, както и за изграждане на социален капитал и дълготрайни взаимоотношения между млади професионалисти и организации. Такива пространства са освен образователните институции, младежките домове, читалищата, отворените младежки пространства и младежките центрове, така и все по-набиращите популярност споделени пространства и алтернативна младежка инфраструктура. Пред тези младежките пространства в България днес стоят следните въпроси:

  • Каква е ясната им дефиниция?
  • Как в най-висока степен могат да откликват на актуалните нужди и интересите на младите хора?
  • По какви начини биха могли да се развият като по-пригодни за младежка работа?
  • Как най-ефективно следва да се управляват?

Какво цели националната среща?

Отговор на всички тези въпроси ще намерим по време на Националната младежка среща във Варна. Дебатът е механизъм за гражданско участие, който събира и анализира мнението на млади хора, експерти и политически отговорни лица по теми, които пряко касаят самите млади хора и тяхното развитие и осъзнаване като съществена част от обществото. В резултат на дискутирането на темата за младежките пространства, следва:

  • Изработване на политически консенсусен документ, който в последствие да се популяризира сред европейски институции, национални министерства, експерти от образователната система, младежки работници и представители на младежки домове, центрове и читалища;
  • Изготвяне на основна рамка за развитието на младежките пространства в страната. Тя ще бъде допълнение към политиките за осигуряване на по-достъпна и нефрагментирана градска среда, благоприятстваща за заздравяването на обществените връзки

На Националната среща ще се проведат също така Младежко студио с експерти, както и 13-то Национално Младежко изложение.

Повече информация ще намерите ТУК

Пример за младежки пространства – SPOT, може да намерите ТУК

 

За автора

Вашият коментар