Жените срещу трафика на хора

За насилието срещу жените и момичетата трябва да се говори открито – с този слоган "Зонта клуб – Пловдив" и фондация "Джентър алтернативи" проведоха семинар в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в четвъртък следобед.

Дамите дадоха началото на последната си иниацитива, която ще продължи до 10 декември – "Денят за правата на човека". На място бяха изнесени данни, че през 2013-а година жертви на трафик на хора са станали 48 жени, сред които 2 непълнолетни момичета. Най-често момичетата стават "жертви" след виртуално запознанство по интернет в сайтове за запознанства, обясниха специалистите.

Гостите на лекцията чуха историята на 23-годишно момиче, което по познатата схема с "влюбен" интернет ухажор заминава да проституира за Холандия. Тя отива в чужбина под предтекст двамата да работят заедно там, като единствено малки съмнения проявява майката – тя записва данните от личната карта на 37-годишния мъж. След като момичето се измъква от капана в Холандия, успява да се свърже с приятели и роднини, а след известни перипетии мъжът е задържан и осъден. Оказва се, че той действал сам и не е част от група за трафик на хора.

Съветът на юристите е родителите и познатите, както и самите жени и момичета да бъдат внимателни, когато заминават да работят в чужбина.

Друга тема, която беше засегната на лекцията, бе домашното насилие. По данни на полицията са издадени 360 заповеди за защита срещу насилници. 

Организаторите продължават акциите си с раздаване на листовки по Главната.

Участие в откритата дискусия взеха над 40 студенти от ПУ, както и представителки на зонтарианския клуб и фондация „Джендър алтернативи“. ю

В дискусията участваха д-р Иван Ранчев – съдия в Апелативен съд – Пловдив, Анна Викова – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, Андриан Пчеларов – ОД на МВР – Пловдив, Гергана Тошкова – юрисконсулт на Отдел "Закрила на детето" към ДСП – Пловдив,  Таня Георгиева – Директор на Областен съвет на БЧК – Пловдив, адв. Милена Кадиева – Управител на Фондация "Джендър алтернативи", Яница Стоилова – психолог към ФДА.

За съжаление времето от 2 часа не стигна да се разгърнат всички представители, но организаторките дадоха своето уверение, че дискусиите на тази теми ще продължат. Заинтересовани страни са се оказаха и ученици от езиковите гимназии, които също проявиха интерес към темата за трафик на жени. 

За автора

Вашият коментар