Зонта клубовете в България с петиция „НЕ на насилието над жени“ (ВИДЕО)

Петиция „НЕ на насилието, ДА на подписването на Истанбулската конвенция!“ стартира в интернет.

Инициативата е на българските клубове на „Зонта Интернешънъл“, обединени в ареа 05 на дистрикт 30. С нея те призовават Правителството на Република България да подпише Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и момичета и домашното насилие (т. нар. Истанбулска конвенция). Призоваваме и българското Народно събрание да ратифицира Истанбулската конвенция, незабавно след подписването, допълват от българските клубове на „Зонта Интернешънъл“.

Конвенцията, в сила от 01.08.2014 г., е първият правно обвързващ инструмент, насочен специално към насилието над жените и домашното насилие. Тя определя задължителни минимални стандарти за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, за защита на жертвите, за санкциониране на извършителите. Конвенцията задължава държавите – страни по нея, да предприемат всеобхватни мерки за защита срещу всички форми на насилие, основано на пола, като изнасилване и сексуално насилие, домашно насилие, сексуален тормоз, преследване, насилствени бракове, генитално осакатяване.

Към днешна дата Конвенцията е подписана от 21 и ратифицирана от 18 страни-членки на Съвета на Европа. Република България е измежду 8-те страни-членки, които не са подписали Истанбулската конвенция.

Истанбулската конвенция е основана на разбирането, че насилието над жени и момичета е нарушение на човешките права и форма на насилие, основано на пола. Конвенцията ясно и категорично обосновава факта, че е невъзможно постигане на равнопоставеност и равноправие между половете, когато жените стават жертва на насилие, единствено защото са жени, а държавните институции стоят със затворени очи пред този проблем.

Статистическите данни от последните години показват, че всяка трета жена в света е жертва на нападение, изнасилване или тормоз. В Република България жертва е всяка четвърта жена.

На фона на ширещото се насилие в страната ни, с което ежедневно сме ангажирани, ние считаме, че изолирането ни от жизненоважните европейски стандарти за защита от насилие е недопустимо.  Ето защо казваме: НЕ на насилието, ДА на подписването на Истанбулската конвенция!, заявяват от Зонта клубовете в България,

Към момента, броят на подписалите петицията наближава 1000 души, съобщи за NBP.bg адвокат Владимира Трачева от Зонта клуб-Пловдив, избрана за лейтенант губернатор на Дистрикт 30 към Зонта Интернешънъл за следващия мандат. Досега своя положителен вот са дали и известни личности, сред които Нидал Алгафари, Любо Нейков, Трио ТЕНОРИТЕ, Емил Роберт Коен – Хелзински комитет, Иван Иванов-Дадо артист, депутатът Велизар Енчев депутат, Иво Танев – артист и шоумен, Дончо Дончев художник, журналистът Петър Пунчев, Йордан Детев, Виолина Маринова – изп. директор на ДСК, депутатът Михаил Мирчев, Кирчо Атанасов, Соня Колтуклиева – журналист, Борис Цветков, Мария Принц, дъщерята на великият български композитор Константин Илиев и дъщерята на Стефан Диомов, както и много юристи, приятели, допълни Трачева.

За да подпишете петицията – Виж ТУК.

За автора

Вашият коментар