Пловдивските студенти се борят срещу мизерията в общежитията (СНИМКИ)

На 23-ти октомври ще се проведе отворена среща за всички студенти и граждани с цел дискусия върху проблема

Обмислят да стачкуват пред Парламента

Някои от вас помнят какво е да си студент, други в момента са точно такива. Запознати сме от първа ръка с проблемите, с които студентите се сблъскват – от администрацията, през учебния процес, до базата. Последното е ключово за развитието ни в университета, за който даваме пари всеки семестър. А когато някой си плаща, има очаквания! Един основен проблем занимава пловдивските студенти обаче и то от години наред. Години, в които проблемът не се решава, а се оставя да върви по течението. Той е видим за всички и е повече от сериозен – състоянието на градските общежития. То е слабо казано потресаващо. В последните седмици самосиндикално група представители на различните Висши учебни заведения обменят идеи и предложения как да се подобри.

Началото на диалога осъществява Студентски съвет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, начело с управителя си Светослав Енчев. Разговорите излизат извън рамката на града, стигайки до другите големи градове, като София и Варна,където нещата не са по-розови. Проблемът масово е залял България и младите му хора, на които се крепи бъдещето ни.

В момента в ПУ учат 18 000 студента. 10 000 учат редовно, а 530 от тях са настанени в новия кампус зад Нова сграда, който е построен след много терзания и стачки. Четирите блока са единствените официални общежития на ПУ и по цифрите личи, че са крайно недостатъчни.

НОВИЯТ КАМПУС ОТ ЧЕТИРИ БЛОКА:

                               

                               

Студентите биват приети в него по успех. С предимство са чуждестранните, младежи с един родител и с телко решение. Всички останали запълват празните бройки на останалите университети.

Както виждате новите четири блока са изградени добре, модерни са и оборудвани. За всички останали остава мизерията на „Чайка“ и „Марица“, които се стопанисват от ССО – София. Тоалетните и баните са общи, мебелите са от СОЦ време, дограмата е в лошо състояние, течове са ежедневие. Хигиената на столовете също е потресаваща. Преди постройката на новия кампус, студентите са използвали старото общежитие „Димитър Благоев“. Членовете на Студентски съвет предлагат да го купят или поне да се ремонтира, но от ССО им отговарят да го ремонтират сами.

„Да, ние можем да го ремонтираме, но утре или други ден те могат да ни кажат да го напуснем, защото ще го използват за нещо друго. Не мисля, че някой човек ще отиде да живее под наем и ще направи основен ремонт с лични средства. Това е едно от изискванията ни – ако ССО реши да ни продаде общежитието, ние ще го стегнем и ще настаним студенти в него. Ако трябва, да го пуснат на търг за всички университети, защото не само ПУ има подобни проблеми. Аграрният университет също, УХТ също. Ние просто искаме да се пригодят за нормално ползване, но търгът да е ясен и виден, да се следи колко средства се дават и къде се разпределят. Добра идея е да се сформира комисия от няколко студента – представители на всеки пловдивски университет, които да следят процеса.“, обяснява Светослав Енчев.

Към наша дата общежитието „Димитър Благоев“ тъне в нищета и прахоляк.

ОСТАНАЛИТЕ ПЛОВДИВСКИ ОБЩЕЖИТИЯ:

                       

Междувременно студентите от Пловдив, София, Бургас и Варна обмислят да организират мирни протести, за да ги чуят. Към тях ще се присъединят и много голяма част от родителите, защото именно те плащат за общежитията, в които живеят децата им. Първата стъпка е една обща среща между студентите и гражданите в 6-та аудитория на Ректората на 23-ти октомври от 16:30. Всеки е добре дошъл, за да се намери някакво решение. Идеята е подкрепена дори от Медицински университет Пловдив, който реално може да се похвали с най-модернизираната база.

Младежите знаят, че процесът е дълъг и труден. Че дори да постигнат изискванията си, резултатите няма да дойдат за ден. Ще отнеме време, може би повече отколкото едно следване, но целта на борбата е именно да се постигне константен ефект.

„Обръщаме се към всички здравомислещи и будни млади хора. Важно е да имате изявена гражданска позиция и социална заинтересованост какво се случва в България. Защото утре вие ще търсите работа в Бюрото по труда. Сега е време да започнете да се оглеждате около себе си, да се занимавате с повече извън аудиторни  мероприятия. Образованието ви е едно от най-важните неща и трябва да се погрижите за него.“, допълва Енчев.

Всеки гражданин на град Пловдив може да присъства на срещата, да изяви мнение, предложение и идеи.

Очаквайте продължение по темата…

Вашият коментар