Слави Трифонов пред 1000 студенти в Пловдив: „Вие сте новите революционери!” (СНИМКИ)

Може би най-известният български шоумен и екипът му изпълниха новата Спортната зала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” вчера, но не за да изпеят популярните си песни, а за да се срещнат със студентите на Пловдив по тяхна покана. 

Слави Трифонов, Евгени Димитров, Иво Сиромахов, Тошко Йорданов и Филип Станев повече от 2 часа отговаряха на въпросите на студентите, които, макар и плахо в началото, започнаха да питат и да засягат все по-интересни и важни обществени и политически въпроси.

Въпреки изискването на екипа на Слави Трифонов да не бъде допускана медийна техника до събитието, тази среща трябва да бъде отразена и разпространена, за да могат идеите и емоциите ѝ да достигнат до възможно повече млади хора. Още на входа екипът на Студентски съвет към ПУ старателно проверяваше всички свои колеги за техника, както и дали всички си носят студентските книжки за легитимация (тук искаме да вметнем, че организацията на събитието бе на доста високо ниво). 

Слави Трифонов вдъхна смелост на младите пловдивчани, напомняйки им, че винаги в историята именно студентите са били в основата на всяко едно голямо обществено събитие, на всеки протест, на всяка промяна, на падането на всяка власт. Те са движещата сила, тези, които притежават енергията, пред които е целият живот и именно това ги задължава да бъдат активни и да се борят за промяната му. Те са новите революционери. Заради тази си обществена роля студентите нямат право да бъдат страхливи, пасивни, незаинтересовани, апатични към несправедливостите, които се случват в страната, сподели още известният водещ.

Референдумът, иницииран от Слави Трифонов и екипа му, беше една от основните теми, която особено вълнуваше студентите. Десетки въпроси бяха зададени именно по проблемите шест точки, за поставянето на които се събират в момента подписи на територията на цялата страна. Младите пловдивчани се интересуваха от особеностите на мажоритарния вот, неговите плюсове и минуси, електронното гласуване и дали то би било облекчение или още една възможност за манипулация на вота.

Един от първите, който взе думата в залата, бе ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Козлуджов, който се опита да обори Слави, че пловдивските студенти не са чак толкова заспали. Той припомни факта, че през 2011-та година 3600 студенти излизат на протест за земите на ВУЗ-а, на които днес има вече построени спортни съоражения и новите общежития, които функциоонират от 1-ви октомври. От последните редове на препълнената залата обаче студентите подхвърлиха реплики към Ректора да спре със словото си и да остави срещата межди Слави и младите хора да продължи. Проф. Козлуджов се вслуша в думите им и се върна обратно на мястото си. 

Студент постави въпроса и за образователния ценз сред избиратели и народни представители и евентуалните следствия от него. Слави и екипът му пък ясно разграничиха, че те просто инициират провеждането на този референдум, където вече българския народ трябва да реши с коя от шестте точки е съгласен и коя не.

Някои от студентите запитаха Трифонов и екипа му дали не обмислят да насочат силите си не в граждански инициативи, а директно в политиката – чрез атака на властта. Доводите за това бяха голямата обществена подкрепа, която получава референдума, и ясните и категорични позиции, които имат. Студент посочи мнението си, че именно те са хората, които могат да обединят българския народ. На тези въпроси Слави и екипът му отговориха, че отговорността за нещо такова е прекалено голяма и че промяната трябва да дойде не вътре – от политиката, а вън – от самите граждани.

Младо момиче обра аплодисментите на цялата зала и на Слави Трифонов с емоционалното си изказване и протест срещу безизходицата, апатията и духовната криза сред българския народ. Момичето сподели колко ядосана се чувства, че всичко около нея е толкова сгрешено и несправедливо и изказа спотаените чувства и на много от останалите присъстващи, които явно се страхуваха да ги споделят. А сълзите в очите ѝ бяха единствено израз на искреност и неподправена ярост срещу обществените неправди.

Друг от студентите, които Слави Трифонов определено ще запомни, се оказа магистър по история на близо 70 годишна възраст, който до преди няколко години е бил и редовен бакалавър. 

Въпреки, че Слави Трифонов дойде на срещата със задръжки и видимо не му се участваше в подобен разговор, след неговия край той бе развълнуван от чутото и видяното. Шоуменът обеща на пловдивските студенти, че ако получи нова покана, пак ще ги посети и повтори, че те са движещите активни механизми на обществото, защото бъдещето е тяхно и именно от студентите зависи какво ще бъде то.

След края всички студенти се разписаха в листите за подписи. Нужни са блио 500 хил., за да се случи промяната. Вие сте на ход!

СНИМКИ: Наско Кънев и екип на mediacafe.bg

Още за Референдума, инициран от Шоуто на Слави, може да видите ТУК.

Вашият коментар