Студенти от Пловдив с национален призив: „Не карай пил на 8-ми“ (ВИДЕО)

Кампанията „Празнувай отговорно“, инициирана от възпитаниците на университета по хранителни технологии, която стартира преди две години прераства в пилотен за страната проект

Преди 2 години голяма трагедия почерни 8-ми декември под тепетата, в която загинаха 4-ма студенти от УХТ на връщане от студентския си празник

"Искаме да се видим всички заедно след 8-ми, усмихнати и щастливи', призова Иво Финков от Студентски съвет

„Не карай уморен, пил и с превишена скорост“, това е само част от призива, който студентите от Университета по хранителни технологии (УХТ) отправиха към колегите си от страната в навечерието на 8 декември. На специална пресконференция вчера иницирана от Студентски съвет към висшето учебно заведение представиха един куп инициативи, с които искат да напомнят на младите хора, че животът им, както и този на хората около тях е по-скъп от един купон.

Над 60-представители на УХТ, полицаи от пътна полиция КАТ и Второ районно управление, както и преподаватели изписаха с телата си думата "ЖИВОТ" в двора на сградата, след което всички заедно опънаха специален трансперант от хартия на булевард "Васил Априлов" и спряха движението за 1 минута. 

Малко преди това от БЧК демонстрираха на студентите специални очила, които показват състоянието на шофьора при употреба на алкохол. Първи ги изпробва ректора на УХТ проф. Кольо Динков, който трябваше да мине 10 метра по права линия и го направи доста успешно. Втори "зад волана" застана и председателят на СС Иво Финков, който под бурните аплодисменти на своите колеги успя да се справи с не леката задача, имайки предвид обаче големия му опит, като студент, това не бе никакъв проблем за него.

 

Различното тази година е, че инициативата вече има национално измерение. Висши училища от цялата страна ще се включат в кампанията, благодарение на контакти между Студентските съвети в страната, като във всички тях са разпространени рекламни материали и призив, сподели Яна Вангелова от НПСС. 

Стойчо Яковски от Второ районно управление на Пловдив пък даде конкретни цифри за състоянието на инцидентите на пътя през последната година "Убитите са с 8 човека по-малко от 2015-та година, което си е невероятен успех за всички нас, защото всеки един живот ни е изключително скъп".

“Целта на кампанията е да стимилираме младите хора да празнуват отговорно, не само на 8-ми декември, но и на всички празници. Те да бъдат отговорни и разумни и да обмислят своите действия“, каза още Иво Финков пред mediacafe.bg

"Кампанията е много положителна. Важно е отношението, какво казваме и какво искаме да постигнем. Трябва да знаем,че от нашите действия има последствия и трябва да мислим за тях преди да направим нещо", сподели председателят на най-голямата студентска организация в България Яна Вангелова, която бе и специален гост на УХТ вчера. 

Вижте как премина вчерашния ден в УХТ и какво споделиха още младите хора:

  • Кампанията е със засилено участие на СС и  ръководството на УХТ, в лицето на проф. Кольо Димков, пътна полиция Пловдив, БЧК и НПСС.
  • СНИМКИ и ВИДЕО от кампанията на 1-ви декември в УХТ може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар