Студентите: „Не сме желани в България, неприоритетни сме“ (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Всички сме равни и всеки от нас трябва да e приоритет на България", казаха гласно младите хора на протеста вчера под тепетата

"Това е война срещу мечтите ни", сподели историкът Кристиян от ПУ

Студенти oт 3 университета от Пловдив подкрепиха националния протест във връзка с орязването на стипендии и пренасочването им към по "приоритетни специалности". Младите хора от Медицинския университет, "Паисий Хилендарски" и УХТ направиха мирно шествие от Централна поща до сградата на РИО – Пловдив. Момчетата и момичетата с докторски престилки не се уплашиха от дъжда и стояха повече от час и половина, докато някой им обърне внимание и поговори с тях. Това обаче така и не се случи. Вместо началникът на инспектората по образованието Иванка Киркова, на входа студентите бяха посрещнати от полицейска охрана, която не ги допусна да влязат в сградата. 

Студентите помолиха учтиво да разменят няколко думи с шефката на инспектората в Пловдив, за да се информират за ситуацията, но тя категорично отказа, чрез свой служител с мотива, че работното й време е приключило и няма какво да разисква, след което напусна с наведена глава общинската сграда, качвайки се в лъскавия си автомобил. 

„Ние сме неприоритетни за тази държава. Жалко е, но е така! Медицината в България е обявена за специалност от задните редици. А това не е само с нас, така са още фармацевтите, политолозите, юристите, икономистите, туристите – всички сме неприоритетни“,

това споделиха пред камерата на mediacafe.bg младите хора. 

Националният протест срещу премахването на Евростипендиите от "Неприоритетните специалности" се проведе още в София, Стара Загора и Плевен. В столицата младите хора излязоха пред Министерството на образованието в същия час 16:30, за да може да не попречат на лекциите си, въпреки че бяха освободени от повечето занятия. Под тепетата те изразиха недоволството си от това, че насила са гонени от България, защото за някои от тях това е основния източник за плащане на високите такси

"Една от основаните причини да съм тук е, че тази стипендия ми помага да уча иначе трябва да работя, а двете неща няма как да се съвместяват, особено в медицината. По този начин те ни противопостватят едни срещу други и ни правят неконкуретно способни. Всяка година от България напускат поне по 2000 медици, които нямат работа. Това номрлно ли е?", споделиха още развълнуваните медици пред нашия екип.   

Всчики студенти са равни, независимо какво учат. Всяка една професия е важна и не бива да се разделя за сметка на друга", сподели председателят на най-големия пловдивски университет "Паисий Хилендарски" Светслав Енчев. 

"Догодина тези специалности, които днес са приоритетни, може да са отново неприоритетни и те да са на същото място и с тях да се случи същото. Нека да има приоритетни специалности, но да не правят прироритет между студентите. Тези стипендии са много важни за някои от нашите колеги и им помага страшно много. Знаете ли колко е важна една стипендия за един млад човек. Защото това е идеята на обучението, да дойде момент, в който да започнеш сам да се издържаш и това е един от начините да бъдеш себе си", каза Иво Финков председател на УХТ.

"Младите хора трябва да следват мечтите си. Всеки трябва да учи това, което му харесва, независимо дали получава стипендуия за отличен успех или не. МОН няма да постигне това разделение, което иска, студентите са единни", каза Кристиян Дончев /специалност История в ПУ/. 

Протестът на студентите ще продължи и в следващите дни и ще се разраства, казаха организаторите.

Вижте видео от протеста и какво казаха студентите от МУ, УХТ и ПУ:

Още за проблема и декларацията на студентите може да видите ТУК

Вашият коментар