Студентите и преподаватели се обединиха: „НЕ на мизерията в Техническия“

Част от преподавателите на ТУ София – филиал Пловдив в лицето на доц. Павлинка Кацарова, доц. Станислав Алексиев и инж. Петър Гьошев застанаха днес зад студентите, които се опълчиха на настоящото ръководство относно лошите условия на живот в общежитията в града подтепетата. Става дума за 14-етажното общежитие на Санкт Петербург 63 срещу Лаута, което е в окаяно състояние. 

Студентите не се явиха на импровизираната спешна пресконференция днес, за да разкажат повече. Техни колеги, които също ги подкрепят споделиха за mediacafe, че се страхуват от публичност, след която има голяма вероятност да бъдат отстранени от университета и предпочитат да останат в нелигитимност.

Преподавателите, които застанаха пред камерите обаче поискаха публично Министерството на Образованието да обърне внимание на писмото от студентите, което до момента не е направено от сегашното ръководство в лицето на проф.д-р.инж. Михаил Петров. Те лично се надяват това да стори и ректорския съвет на ТУ София в столицата, защото финансирането на филиала не е самостоятелно.

Миналата година, както и тази доц. Павлинка Кацарова се е обръщала до депутати от Народното събрание за помощ, но до този момент няма никакъв отговор. 

В момента предстои смяна на ръководството, като този протест не е обвързан с предстоящите действия в университета. Студентите и преподавателите се разграничават от нападки към ръковдството и искат да се обърне внимание към младите хора.

"Категорично ги подкрепяме, защото знаем, че условията са точно такива, каквито ги описват в писмото. Ще направим всичко по въпроса, за да променим ситуацията", сподели доц. Кацарова.

По нейни данни ремонтът може да бъде осъществен на два етапа и за него ще са необходими 2 милиона лева. Ясно е обаче, че университетът няма пари, а ще се търси допълнително финансиране от държавата, споделят преподавателите. 

Най-добрият вариант е директорът на филиала да застане зад искането на студентие. "Надяваме се на съдействие на новото ръководство, което и да е то, което ще стане ясно на 5-ти ноември, което се решава от София. Проф.д-р. инж. Михаил Петров няма право да се кандидатира повече", споделиха още те.

Студентите от Техническия университет обаче питат, чрез mediacafe защо бяха нужни да се поставят толкова скъпи асансьори тази година, като единият даже не работи. "Това е все едно да живееш на палатка и да имаш златни дръжки за врата на входа. На 10 от етажите няма все още алуминиева дограма, баните са трагични, да не говорим че няма топла вода. Живеем в съседство с хиляди хлебарки. Такова общежитие няма никъде", оплакаха се студентите пред mediacafe.bg

Протести за момента няма се предприемат!

Очаквайте снимки!

Цялото писмо на студентите от ТУ София – филиал Пловдив може да видите ТУК,

Вашият коментар